Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža: Policija da ne napada novinare, već da im omogući bezbedan rad

Pozivaju nadležne da identifikuju i pokrenu postupak protiv policajaca koji su fizički nasrnuli na novinare dok su izveštavali sa događaja od javnog značaja

25. Dec 2023

Reading Time: 2 minutes

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža najoštrije osuđuju napade na novinare i prekomernu upotrebu sile od strane policije tokom jučerašnjeg protesta. Apelujemo na organizatore protesta, učesnike i policiju da omoguće novinarima i medijskim radnicima nesmetan i siguran rad, kako bi javnosti mogli verodostojno da prenesu dešavanja sa protesta.

Na juče održanom protestu u organizaciji koalicije “Srbija  protiv nasilja”, tokom prenosa uživo,  napadnuta je ekipa televizije Al Džazira od strane policije. Novinarka ove televizije Jelena Glušac kaže da je jedan policajac uhvatio snimatelja za vrat i udaljio ga kako ne bi snimio hapšenje demonstranata.

“Policija je stigla brzo i po dvojica-trojica su hvatali jednog učesnika, obarali ga, onesposobljavali. Mi smo u tom trenutku bili uživo u programu. Gledali smo da se sklonimo i ne ometamo policiju, ali da budemo tu da sve prenesemo uživo. Tako da, ovo je bila reakcija na naše snimanje kada drže onog mladića uz onu kućicu. Tada je snimatelju s leđa prišao jedan pripadnik žandarmerije, uhvatio  ga za vrat i viknuo ‘Šta snimaš ovde’, onako kroz zube. Na to sam odreagovala i rekla sam mu da smo mi novinari, na šta je on odgovorio da ne možemo da snimamo i da se pomerimo”, objasnila je novinarka Al Džazire Jelena Glušac.

Novinara portala Nova.rs Andriju Lazarevića policajac je udario pendrekom po ruci. On je ispričao za televiziju Nova S da je izveštavao o tome šta se dešava na ‘rubu’ protesta kada je policijski kordon krenuo da potiskuje građane i da ga je tada jedan pripadnik žandarmerije udario pendrekom po ruci iako mu nije bio na putu.

Fotoreporteru Bete je policajac pokušao da otme kameru iz ruku, međutim incident se na sreću završio bez ozbiljnih posledica.

Takođe, policija je bacajući suzavac na demonstrante ometala novinare u obavljanju posla.

Na protestu je zabeleženo još nekoliko incidenata, a prikupljanje informacija o tome i dalje je u toku.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists mreža najoštrije osuđuju ove napade i pozivaju nadležne organe da identifikuju i pokrenu postupak protiv lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji su fizički nasrnuli na novinare dok su izveštavali sa događaja od javnog značaja.

Policajci su dužni da novinarima i medijskim radnicima omoguće bezbedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara i njihovih ekipa bilo nesmetano. Podsećamo da slučaj brutalnog prebijanja novinara Žikice Stevanovića od strane pripadnika žandarmerije iz jula 2020. godine I dalje nije dobio pravni epilog. Pored nadležnog javnog tužilaštva, slučajem se bavi i unutrašnja kontrola policije koja ni nakon tri godine nije okončala postupak kontrole.

Pozivamo novinare i medijske radnike da odmah prijave policiji i novinarskim udruženjima sve napade kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Novinari napade mogu prijaviti na NUNS  -ov  broj telefona 060/688-22-31 koji je aktivan 24 sata.

Podsećamo da, kako bi izbegli eventualne incidente na protestima, novinari treba da budu vidljivo obeleženi. “PRESS” prsluci se mogu preuzeti u kancelariji NUNS-a, Resavska 28/2 u periodu od 10 do 17 sati ili se javite na naše telephone kako bismo organizovali drugu vrstu isporuke.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 25.12.2023.

Koalicija za slobodu medijia: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Koalicija za slobodu medija, foto: Canva)

Print Friendly, PDF & Email