Ana Lalić o napadu na Savatovića: Režim odgovoran za hajku na novinare

“Ukoliko su nasilnici spremni da napadaju novinare pred kamerama, onda je bolje da ne zamišljamo na šta su sve spremni kada su kamere isključene, u mraku”

25. Dec 2023

Reading Time: < 1 minute

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić najoštrije je večeras osudila napad na novinara Televizije N1 Mladena Savatovića i pozvala nadležne organe da pod hitno pronađu napadača, jer će u suprotnom biti jasno da vlast podstrekava napade na novinare.

“Napad se desio pred kamerama, tako da ne postoji niti jedan izgovor da nadležni ne privedu i na odgovarajući način sankcionišu napadača koji je kidisao na našeg mladog kolegu, ne plašeći se ni činjenice da to radi pred kamerama”, kazala je Ana Lalić agenciji Beta.

Dodala je da je režim produkovao takvu atmosferu u društvu da je samo pitanje dana kada će neko preći “crvenu liniju” i kada će neko zbog toga stradati, jer je Vučićeva vlast s namerom podigla tenzije u društvu do maksimuma i predstavlja najvećeg krivca za “hajku na novinare”.

“Ukoliko su nasilnici spremni da napadaju novinare pred kamerama, onda je bolje da ne zamišljamo na šta su sve spremni kada su kamere isključene, u mraku”, kazala je Ana Lalić.

Dodala je da je Mladen Savatović jedan od najboljih televizijskih reportera u Srbiji i navela da je ponosna zato što je ponikao u NDNV-u i što je dobio nagradu tog novinarskog uduženja za istraživačko novinarstvo u okviru NDNV-ovog portala VOICE.

NDNV je ranije objavio i Vodič za novinare za izveštavanje sa nasilnih protesta.

Reporter N1 Mladen Savatović napadnut je večeras tokom izveštavanja sa protesta u centru Beograda.

Na njega je fizički nasrtao i vređao ga nepoznati muškarac dok je Savatović čekao na direktno uključenje u program.

Televizija N1 je objavila integralni, nemontirani video zapis ovog incidenta.

(Autonomija/Beta, foto: Jelena Ivanović)

Print Friendly, PDF & Email