PUBLIKACIJA: SLAPP TUŽBE – mehanizam za ućutkivanje javnosti

Analiza Strateških tužbi protiv javnog istupanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

27. Nov 2023

Reading Time: 2 minutes

Publikacija “SLAPP tužbe – mehanizam za ućutkivanje javnosti” nastala je u okviru projekta “Povećanje javne svesti o SLAPP tužbama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini” koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), u saradnji sa partnerskim organizacijama Helsinški parlament građana Banja Luka (hCa) i Institut za medije Crne Gore (MMI).

SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno Strateške tužbe protiv javnog istupanja, predstavljaju one tužbe koje su usmerene kao pritisak, pre svega, na medije, novinare i civilne aktiviste da bi ih odvratili od kritičkog istupanja. Postojanje kritičke javnosti bazični je preduslov funkcionisanja demokratskog sistema, te bilo koji mehanizam koji ima za cilj isključivanje javnosti zapravo je alat koji služi podrivanju demokratije.

Analiza procesa pokrenutih takvim tužbama, od kojih su neki opisani kroz analitičke članke i intervjue objavljene u okviru projekta “Povećanje javne svesti o SLAPP tužbama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini”, pokazuju da cilj tužioca nije da dobije obeštećenje i pravdu na sudu već da zaplaši tuženog i izloži ga trošku dok ne odustane od daljeg pisanja i izveštavanja – zbog čega branioci ljudskih prava upozoravaju da se ovakvim procesima zloupotrebljavaju demokratske institucije i ozbiljno ugrožavaju dosegnuti standardi zaštite ljudskih prava i sloboda.

Cilj ove analize, koja se oslanja na seriju medijskih članaka i stručnih analiza, kao i projekta u celini, je podizanje svesti javnosti o SLAPP tužbama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, ali i stvaranje mreže novinara i analitičara zainteresovanih za izveštavanje i analizu SLAPP tužbi, te podsticanje javne debate o mehanizmima borbe protiv SLAPP tužbi i pravnom regulisanju ovog pitanja. Takođe, ovaj projekat nastoji da ukaže na negativan uticaj SLAPP tužbi na slobodu govora i slobodu medija.

Ideja je i da ove aktivnosti doprinesu jačanju EDI mreže kroz umrežavanje i jačanje solidarnosti između organizacija koje su opterećene SLAPP tužbama, zbog čega se one realizuju kroz platformu Engaged Balkans kao glavni interni komunikacioni kanal, a takođe i kroz objave u partnerskim medijima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ovaj projekat je dobitnik nagrade EDI Community Choices Award, koju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke i EFB, saradnja čiji je domaćin Mreža evropskih fondacija.


Klikom na baner možete preuzeti publikaciju:

Englesku verziju publikacije preuzmite ovde / Download the English version here:

Print Friendly, PDF & Email