Panel u NDNV-u o SLAPP tužbama: Alat za podrivanje demokratije

"Postojanje kritičke javnosti bazični je preduslov funkcionisanja demokratskog sistema, te bilo koji mehanizam koji ima za cilj isključivanje javnosti zapravo je alat koji služi podrivanju demokratije"

23. Nov 2023

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine u četvrtak 30. novembra organizuje panel „SLAPP tužbe – mehanizam za ućutkivanje javnosti“.

Tom prilikom biće predstavljena analiza slučajeva SLAPP tužbi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori koju je pripremilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa partnerskim organizacijama Helsinški parlament građana Banja Luka i Institut za medije Crne Gore.

SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateške tužbe protiv javnog istupanja, predstavljaju one tužbe koje su usmerene kao pritisak, pre svega, na medije, novinare i civilne aktiviste da bi ih odvratili od kritičkog istupanja.

Postojanje kritičke javnosti bazični je preduslov funkcionisanja demokratskog sistema, te bilo koji mehanizam koji ima za cilj isključivanje javnosti zapravo je alat koji služi podrivanju demokratije.

Branioci ljudskih prava upozoravaju da se ovakvim procesima zloupotrebljavaju demokratske institucije i ozbiljno ugrožavaju sloboda govora i sloboda medija, te dosegnuti standardi zaštite ljudskih prava i sloboda.

Cilj skupa je upoznavanja javnosti sa razmerama i posledicama zloupotreba pravnog sistema usmerenih na prikrivanje informacija od javnog značaja i kažnjavanja onih koji takve informacije iznose, podsticanja debate o ovom važnom pitanju, te pokretanje zajedničke inicijative partnerskih organizacija iz regiona prema donosiocima odluka.

Učesnici panela su Dragana Dardić, Helsinški parlament građana Banja Luka, Branka Dragović Savić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Dragana Arsić, aktivistkinja udruženja Odbranimo šume Fruške gore, a moderator skupa je novinar Dalibor Stupar.

Početak panela zakazan je za 18 časova, u prostorijama NDNV u Novom Sadu, Sutjeska 2, ulaz 8 (Spens).

Izradu publikacije i realizaciju projektnih aktivnosti NDNV i partnerskih organizacija iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine podržao je EVROPSKI FOND ZA BALKAN (EFB).

Ovaj projekat je dobitnik nagrade EDI Community Choices Award, koju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke i EFB, saradnja čiji je domaćin Mreža evropskih fondacija.

(Autonomija, foto: NDNV)

Print Friendly, PDF & Email