Američka profesorka: Mediji da ne slave ubice, u prvi plan da stave žrtve masovnih i školskih pucnjava

Uvek se treba držati novinarskog principa da se objavljuju tačne, pouzdane i proverene informacije, a ne spekulacije

06. Nov 2023

Reading Time: 2 minutes

Američka profesorka novinarstva i medijskih studija Elizabet Skjuz (Elizabeth A. Skewes) upozorila je danas da mediji prilikom izveštavanja o masovnim pucnjavama i pucnjavama u školama ne treba u prvi plan da stavljaju ubicu, nego žrtve, preživele i njihovu rodbinu.

“Isticanje ubica na naslovnim stranicama i u udarnim vestima nije dobar način izveštavanja jer vređa žrtve, preživele i njihovu rodbinu, a istovremeno promoviše ubice, Na taj način se humanizuje ubica, umesto da se humanizuju njegove žrtve”, kazala je Elizabet Skjuz na predavanju “Najbolji etički postupci za izveštavanje o masovnim pucnjavama” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Ona će danas održati isto predavanje i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Odseka za medijske studije tog fakulteta. Njenu posetu je organizovala Ambasada SAD u Srbiji.

Elizabet Skjuz je rekla da žrtve, preživele i rodbinu mediji treba “da predstave kao ljude, a ne kao statistiku” i dodala da se u takvim tragičnim događajima kao što su masovne i školske pucnjave uvek treba držati novinarskog principa da se objavljuju tačne, pouzdane i proverene informacije, a ne da se objavljuju spekulacije, pod izgovorom da se bude prvi i ekskluzivan.

“Žrtve koje su preživele masakre žele da se osećaju sigurno, da imaju osećaj kontrole, da budu slobodni, da izraze emocije, da znaju šta je sledeće. Kada intervjuišemo preživele ili rodbinu žrtava, treba im prići oprezno i poštovati njihove želje”, objasnila je američka profesorka.

Upozorila je da, ukoliko je u medijskom izveštavanju u prvom planu ubica, on može da postane “ikona” za buduće ubice, koje ga potencijalno mogu “kopirati” (copycat killer).

“Mediji imaju veliku društvenu odgovornost, kada je način izveštavanja o masovnim i školskim pucnjavama u pitanju. Prečesto se, međutim, koristi izgovor da mediji samo žele da ilustruju dramu, a istovremeno ne vode računa o tome da to veoma često povređuje žrtve”, kazala je Elizabet Skjuz.

Istraživanja Elizabet Skjuz se fokusiraju na sociologiju medija i novinske prakse, ulogu medija u izbornoj politici i politiku u popularnoj kulturi.

Ona radi na novom istraživanju koje uključuje medijsko izveštavanje o masovnim tragedijama i žrtvama tih događaja.

Autorka je knjige “Kontrola poruka: Kako se prave vesti na tragu predsedničke kampanje” i autorka i koautorka poglavlja u knjigama i člancima u časopisima o novinarskim normama, vrednostima i praksi.

Elizabet Skjuz je bivša reporterka dnevnih novina u Zapadnoj Virdžiniji i Floridi, a radila je kao slobodna reporterka za novine u Njujorku i Koloradu.

Diplomirala je političke nauke na UCLA, magistrirala novinarstvo u državi Ohajo i doktorirala masovne komunikacije na Univerzitetu Sirakuza.

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email