Projekcija dokumentarnog filma 20 dana u Mariupolju u četvrtak u NDNV-u (VIDEO)

Video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni

31. Oct 2023

Reading Time: < 1 minute

Višestruko nagrađivani dokumentarni film “20 dana u Mariupolju” ukrajinskog reditelja i novinara Asošiejted presa (AP) Mstislava Černova biće prikazan u četvrtak, 2. novembra, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu.

Dokumentarac prati tim novinara Asošiejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Mariupolj, grad na obali Azovskog mora, bio je jedna od prvih ruskih meta, a pod opsadom je proveo 86 dana.

Grad je pao pod kontrolu Rusije nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

“Tokom opsade, dok bombe padaju i stanovnici beže, a pristup struji, hrani, vodi i lekovima je prekinut, jedini međunarodni novinarski tim koji je ostao u gradu muči se da zabeleži zverstva rata i prenese svoje snimke. Okruženi ruskim trupama, oni se sklanjaju u bolnicu, nesigurni da li će uspeti da pobegnu”, navodi se u najavi za film.

Dodaje se da dokumentarac Mstislava Černova predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni.

Film je imao svetsku premijeru na festivalu Sandens, gde je dobio nagradu publike, dok je autor filma, zajedno sa kolegama iz produkcijskog tima Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za hrabro izveštavanje iz opkoljenog Mariupolja.

Nekoliko nedelja pre toga, fotograf Jevgenij Maloletka za svoju fotografiju snimljenu u mariupoljskom porodilištu nakon ruskog bombardovanja, dobio je prestižnu nagradu World Press Photo za najbolju novinarsku fotografiju godine.

Film “20 dana u Mariupolju” predstaviće Ukrajinu u trci za Oskar 2024. godine, piše u najavi.

Dokumentarni film u NDNV-u počinje u 19 sati i to je prva projekcija ovog filma u Srbiji nakon premijere na Beldocs festivalu u Beogradu, u maju ove godine.

Projekciju organizuje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa NDNV-om.

(Autonomija, Foto: Screenshot YouTube)

Print Friendly, PDF & Email