Koalicija za slobodu medija: Neprihvatljive predložene izmene Zakona o javnom informisanju i medijima

"Poguban za medijsku scenu Srbije i informisanje građana"

07. Sep 2023

Reading Time: < 1 minute

 

Koalicija za slobodu medija ocenila je da neprihvatljiva rešenja sadrži najnovija verzija Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koju će, kako je danas najavljeno, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izneti na javnu raspravu.

 

Koalicija je ocenila da Nacrt Zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i da je u suprotonosti s Medijskom strategijom.

 

“Rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu, neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde. To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana”, upozorila je koalicija u saopštenju.

 

Koalicija kaže da je to potpuno suprotno ideji s kojom je ta odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika.

 

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovaj predlog “poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta”.

 

Nacrti dva medijska zakona – Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, koji će na javnu raspravu, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima su potpuno obesmišljeni dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije, smatra Koalicija.

 

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

 

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email