Više medija prekršilo Kodeks novinara Srbije, najviše kod pisanja o masovnim ubistvima

Informer, Večernje novosti, Alo, Kurir, Blic...

04. Jul 2023

Reading Time: 2 minutes

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je danas da je više medija prekršilo Kodeks novinara Srbije, najviše pisanjem o dva masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

Među medijima koji su po različitim osnovima prekršili Kodeks su Informer, Večernje novosti, Alo, Kurir, Blic, Starčevačke novine, kao i portali Glas javnosti, Blic, Informer, Alo, Nova, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Komisija je jednoglasno usvojila žalbe Jukoma za izveštavanje o masovnim ubistvima i to protiv lista Informer, Večernje novosti, Alo, Kurit, kao i na portalu lista Blic, navodeći da je Kodeks prekršen u više tačaka.

Komora socijalne zaštite podnela je žalbu protiv šest medija povodom tekstova o slučaju devojčice koju je otac držao zaključanu u kupatilu i po svemu sudeći godinama zlostavljao i zanemarivao.

U ovom slučaju tri medija su napravila sporazum u postupku medijacije i pristala da izmene tekstove tako da budu prihvatljivi. Tri medija, Informer, Blic i Alo, protiv kojih žalbe nisu rešene medijaciom nisu dala odgovore ni na žalbu i jednoglasno je usvojeno da su prekršili Kodeks novinara.

Konstatovano je i da je Informer prekršio Kodeks u tekstu “Preti ubistvima i silovanjem dece, hejteri postaju sve ekstremniji. Borivoje Bojović: Vučić će proći kao Čaušesku”.

Predstavnica UNS-a u Кomisiji za žalbe Jelena Petković istakla je da novinari treba da veruju žrtvama i da razgovaraju sa žrtvama nasilja, ali ne na način kako je uradio Glas javnosti, pa je jednoglasno usvojen predlog da je u tom slučaju Kodeks prekršen u više tačaka.

Starčevačke novine prekršile su kodeks u tekstu “Zaštita i sigurnost naše dece”, a za tu odluku glasalo je sedam od deset članova Komisije.

Portal Nova.rs prekršio je Kodeks u tri teksta o doktoru Ivanu Jeremiću

Advokat doktora Ivana Jeremića podneo je žalbu koja se odnosi na tri teksta objavljena na portalu Nova.rs, a jednoglasno je utvrđeno da je povređeno više tačaka Kodeksa novinara.

Komisija je utvrdila i da portal Rešetka nije prekršio kodeks u tekstovima “Leskovčanka tri dana ne može da namoli lekara da joj prepiše neophodne lekove. Danas su je iz prazne zdravstvene stanice izbacili”, i “Doktorka na koju se žalila pacijentkinja preti novinaru zbog napisanog teksta”.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email