Stalna radna grupa za bezbednost novinara: U prvih 6 meseci ove godine 42 slučaja napada i pretnji novinarima, rešeno 11

Formirana su 42 predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara

26. Jul 2023

Reading Time: 2 minutes

Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG) održala je 25. jula redovan tromesečni sastanak na kome je razmatran izveštaj Vrhovnog javnog tužilaštva o prijavljenim slučajevima pretnji i napada na novinare u prvih šest meseci 2023. godine.

Sednici su prisustvovali predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacije onlajn medija (AOM), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kao i predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji.

U ovom periodu formirana su 42 predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara i to 4 u januaru, 3 u februaru, 7 u martu, 8 u aprilu, 12 u maju i 8 u junu. Do sada su donete 4 osuđujuće presude, 4 krivične prijave su odbačene jer je utvrđeno da ne postoji krivično delo, u 3 predmeta doneta je službena beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, u 6 predmeta u toku je sprovođenje dokaznih radnji, u 24 predmeta podnet je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a u 1 predmetu učinilac nije identifikovan ni nakon sprovedenog predistražnog.

S obzirom da je u istom periodu 2022. godine zabeležen identičan broj prijavljenih slučajeva (42) može se reći da, statistički gledano, nema većih odstupanja.

Posebno su razmatrani slučajevi uvreda i pretnji Brankici Stanković, urednici Insajder TV-a, od strane navijača a razgovaralo se i o proceni bezbednosti ove novinarke.

Pored toga, razmatrani su i slučajevi praćenja novinara KRIK-a, kao i brojne pretnje Nenadu Kulačinu.

U slučaju pretnji novinarima Blica, i pored postignutog sporazuma o priznanju krivičnog dela, sud je odbio sporazum i nastavljeno je sprovođenje dokaznih radnji. Članovi SRG obavešteni su i o istrazi vezanoj za napad na novinara Danas-a Vojina Radovanovića.

Kada je reč o pretnjama redakciji dnevnog lista Danas i novinaru Dragojlu Blagojeviću, u međunarodnoj pravnoj pomoći nije bilo pomaka tako da još uvek nisu identifikovani počinioci.

SRG je detaljno informisana o okolnostima nestanka predmeta u Višem sudu u Vranju koji se tiče prvostepene presude protiv Dejana Nikolića Kantara zbog ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u OK radiju. Članovi Grupe će intenzivno pratiti razvoj i ovog slučaja kao i proces utvrđivanje odgovornosti za nestanak predmeta koji su pokrenuli nadležni organi i institucije.

Na sastanku je posebno razmatrana situacija vezana za pojedine medijske tekstove o konačnoj presudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji su izazvali zabrinutost domaće i međunarodne medijske javnosti. SRG ističe da će ishod ovog suđenja imati ogroman uticaj na slobodu medija, bezbednost medijskih radnika i sve procese vezane za medijske reforme koji su u toku. S obzirom na to, SRG očekuje verodostojnu presudu zasnovanu na utvrđenim činjenicama koja će predstavljati dodatni zamah unapređenju vladavine prava u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email