NDNV: Dinko Gruhonjić na meti napada iz bh. entiteta Republika Srpska

Upozoravamo građane da im se bliži repriza devedesetih godina 20. veka i nova izolacija od civilizovanog sveta

18. Jul 2023

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštava javnost da je naš programski direktor, profesor na Novosadskom univerzitetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić ponovo izložen napadima, koji ovaj put dolaze od režima i “opozicije” iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, predsednika RS lično Milorada Dodika, njegovih medija, kao i od tzv. političkih analitičara i analitičarki iz Beograda.

Povod za napade bilo je Gruhonjićevo gostovanje na Televiziji N1, gde je u subotu bio gost u specijalnom večernjem programu koji se emituje povodom održavanja građanskih protesta “Srbija protiv nasilja”. Gruhonjić je tokom gostovanja izneo i notorne činjenice o tome da je u Srebrenici počinjen genocid, da se entitet Republika Srpska ubrzano prazni od stanovništva zbog pljačkaške politike koju sprovodi Milorad Dodik i tamošnja vlast, a koja građane ostavlja bez perspektive, do te mere da i u Srbiji vide, makar privremenu, “obećanu zemlju” u koju se masovno iseljavaju.

Drugim rečima, Gruhonjić je rekao istinu, a istina u ovakvim društvima kojima dominira nacionalistička laž zvuči kao pucanj iz pištolja u praznoj prostoriji.

Pored obračuna sa Gruhonjićem i pretnji i uvreda koje su mu, nakon reakcija vlasti i “opozicije” iz entiteta Republika Srpska počele stizati putem društvenih mreža, ovo se koristi i kao povod za novi obračun sa TV N1, pa sada Dodikovi poslušnici zahtevaju da se N1 zabrani u Bosni i Hercegovini. To je novi napad na ovu televiziju od strane onih koji se najbolje snalaze u medijskom mraku.

Dinko Gruhonjić je novinar koji se bavi tabu temama u društvu u kojem dominira nacionalistički diskurs i u kojem je “normalno” da se slave i nagrađuju ratni zločinci i njihovi saradnici, među kojima su i najprominentnije režimske figure, poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina… Kampanje targetiranja, etiketiranje, brutalnih pretnji i uvreda nažalost nisu ništa novo ni za NDNV ni za Dinka Gruhonjića. Sve one liče jedna na drugu, ni u jednoj nema razmene argumenata nego su uvek u pitanju ad hominem napadi, koji počnu od političara, nastave ih “novinari”, “intelektualci” i “poltički analitičari” i na kraju sve to kulminira otvorenim pretnjama koje dolaze od “običnih” građana, odnosno plaćenih botova Dodikovih i Vučićevih štetočinskih režima.

NDNV će štititi naše pravo na slobodno izražavanje tako što ćemo podneti krivične prijave ukoliko bude elemenata krivičnog dela ili ćemo štititi ugled i čast u odgovarajućim sudskim postupcima.

Upozoravamo širu javnost da su Vučićevi i Dodikovi režimi u panici i da u skoroj budućnost možemo očekivati i surovije obračune sa ono malo ljudi koji imaju hrabrosti da slobodno kažu ono što misle. Upozoravamo građane da im se bliži repriza devedesetih godina 20. veka i nova izolacija od civilizovanog sveta, koja je već počela uvođenjem sankcija Dodiku i Aleksandru Vulinu. Cenu će na kraju, kao što znamo, platiti sami građani.

U Novom Sadu, 18. jula 2023.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email