Stalna radna grupa: Omogućiti novinarima nesmetan i siguran rad na protestima

"Novinari i medijski radnici kojima je prilikom obavljanja posla pretnjama ugrožena sigurnost uživaju isti stepen zaštite kao najviši državni zvaničnici"

09. Jun 2023

Reading Time: < 1 minute

Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG) apelovala je danas na organizatore i učesnike javnih okupljanja da omoguće novinarima i medijskim radnicima nesmetan i siguran rad prilikom izveštavanja sa protesta.

“Uniformisani policajci i oni koji o bezbednosti učesnika skupa vode računa bez vidljivih oznaka, u civilnoj garderobi, zaduženi su da novinarima i medijskim radnicima omoguće bezbedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara i njihovih ekipa bilo nesmetano”, navodi se u saopštenju za javnost SRG.

Dodaje se da ukoliko novinar i medijski radnik bude napadnut u vezi sa obavljanjem svog posla tužilaštvo pokreće hitan postupak s rokom od 48 sati, kako bi se identifikovali i pred sud izveli osumnjičeni.

“Novinari i medijski radnici kojima je prilikom obavljanja posla pretnjama ugrožena sigurnost uživaju isti stepen zaštite kao najviši državni zvaničnici – sudije, tužioci, policijski službenici. Krivični zakonik predviđa za ovo delo kaznu zatvora od šest meseci do pet godina”, piše u saopštenju.

SRG je podsetila da novinari i medijski radnici koji izveštavaju sa javnih okupljanja imaju obavezu da, kao i prilikom obavljanja svih drugih novinarskih zadataka, poštuju profesionalne standarde i Kodeks novinara Srbije, al ii da poštuju policijska uputstva koja se izdaju ukoliko dođe do vanrednih događaja.

SRG je oformljena pošto je 2016. godine potpisan Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

SRG čine predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija.

Misija OEBS-a u Srbiji učestvuje u radu Grupe u svojstvu posmatrača.

(Autonomija, foto: Beta)

Print Friendly, PDF & Email