Mladi u regionu zaglavljeni u zamrznutom ratu zbog formalnog obrazovanja

Drinska letnja škola za mlade novinare i aktiviste u organizaciji YIHR, NDNV-a i Foruma ZFD

06. Jun 2023

Reading Time: 2 minutes

Formalno obrazovanje u Srbiji ne omogućava mladima da se istinski upoznaju sa istorijom svoje države i zločinima koji su u njeno ime počinjeni, te oni ostaju zaglavljeni u zamrznutom ratu kome čak nisu ni svedočili, zaključeno je na Drinskoj letnjoj školi, koju su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD.

Drinska letnja škola za mlade novinare i aktiviste iz Srbije okupila je više od 20 mladih ljudi koji imaju za cilj da nauče više o pitanju odgovornosti za ratne zločine u toku ratova u Jugoslaviji, sa posebnim fokusom na genocid u Srebrenici.

Prvog dana seminara učesnici su imali priliku da u prostorijama Endžio haba u Beogradu prisustvuju predavanju psihološkinje Tamare Tomašević o autostereotipima i predrasudama, i kako oni podstiču i pozivaju na otvorenu diskriminaciju i nasilje.

Seminar je nastavljen u Banji Koviljači gde su narednih nekoliko dana prisustvovali predavanjima o političkom kontekstu tokom raspada Jugoslaviji i tome kako su pojedinačni ratovi počeli.

O planiranju i realizaciji genocida u Srebrenici govorio je Nemanja Stjepanović, dugogodišnji novinar i istraživač u polju tranzicione pravde.

Jasmina Lazović, koja je održala predavanje, poseban je fokus stavila na to šta su događaji koji su zaboravljeni i prećutkivani u svakoj od postjugoslovenskih država, kako bi se počinioci zločina oslobodili odgovornosti pred međunarodnim pravom.

Kako se čulo na seminaru, važno je uzeti u obzir da je poslednji korak u realizaciji svakog genocida upravo prećutkivanje od strane onih koji su zločin počinili ili onih koji su na taj zločin okretali glavu.

Kako je rekao Horhe Santajana, čiji ispis stoji na ulazu u memorijalni kompleks Aušvic-Dahau: “Oni koji se ne sećaju prošlosti osuđeni su da je ponavljaju”, rečeno je na seminaru.

Učesnici seminara su imali priliku da čuju više o deportaciji i mobilizaciji izbeglica iz Bosne i Hercegovine u Srbiji, ali i o logorima Šljivovica i Mitrovo polje, takođe u Srbiji, u kojima su Bošnjaci bili zatočeni i zlostavljani.

Docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednik portala “Fake News tragač” Stefan Janjić predstavio je mehanizme kreiranja medijskih narativa koji podstiču dezinformacije o ratovima u Jugoslaviji i na koji način se terminologija na srpskoj, bosanskoj i hrvatskoj Vikipediji, kao najvećoj onlajn ekciklopediji, ogleda u tome.

Novinarka i projektna menadžerka u kulturi Irena Čučković kazala je da joj je, kao radnici u kulturi, bilo značajno da dobije više informacija o genocidu u Srebrenici.

“Svakako smatram da bi ovakve inicijative trebale biti brojnije jer mladi, prema mom iskustvu, veoma često ne saznaju dovoljno o ratovima iz devedesetih tokom formalnog obrazovanja. Istovremeno, ova letnja škola me je inspirisala na dalje promišljanje na temu pomirenja kroz razvoj novih socijalno angažovanih umetničkih projekata”, navela je Čučković.

Poslednji dan Drinske letnje škole bio je rezervisan za posetu Memorijalnom centru u Potočarima, gde su mladi imali jedinstvenu priliku da saznaju više o toku dešavanja uoči genocida, na koji način su masovna ubistva sprovedena, ko je odgovoran za ovaj zločin, kao i kako se zajednica u istočnoj Bosni oporavlja nakon te sedmice u julu 1995. u toku koje su ubijena 8.372 muškarca i dečaka.

Projekat ima za cilj angažovanje medija, umetnosti i aktivizma u borbi protiv negiranja genocida.

Divna Prusac (Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email