EU kreće u obračun sa pravosudnim šikaniranjem novinara

Sudije će u EU u ubrzanom postupku odbacivati očigledno neopravdane tužbe

09. Jun 2023

Reading Time: < 1 minute

Ministri pravosuđa Evropske unije u petak su se, na predlog Evropske komisije, dogovorili da novinare i aktiviste za ljudska prava bolje zaštite od šikaniranja neosnovanim tužbama.

Prema dogovoru, sudije će u EU u ubrzanom postupku odbacivati očigledno neopravdane tužbe, saopštili su ministri posle sastanka u Luksemburgu.To je korak u pravcu bolje zaštite prava na mišljenje i slobodu izražavanja kao i zaštite novinara i aktivista na zadatku, dodaje se u saopštenju.Nemački ministar Marko Bušman (Marco Buschmann) je zloupotrebu pravosuđa za zastrašivanje i pretnje opisao kao neprihvatljivo, a slobodu štampe, medija i mišljenja kao “vredno dobro.”

Ministri su konkretno pokrenuli obračun sa takozvanim SLAPP tužbama. SLAPP je akronim, na engleskom, za “Strateške tužbe protiv javne participacije.”

Ministarski savet je ukazao da takve tužbe učestavaju, sa ciljem zastrašivanja ili ućutkivanja ljudi koji se izjašnjavaju o temama od javnog interesa.

Pokretači proizvoljnih tužbi uglavnom ni ne pokušavaju da dođu do nekakve pravde, nego nastoje da finansijski iscrpe svoje mete. Prema dogovoru ministara EU, sudovi će dobiti ovlašćenje da troškove u SLAPP predmetima prebace na tužioce.

Prema podacima koalicije evropskih nevladinih organizacija (Case), između 2010. i 2021. u 30 evropskih zemalja podneto je više od 570 SLAPP tužbi.

(dpa, foto: Pixabay)

Print Friendly, PDF & Email