Dokumentarni film Darka Špera “Pakao na zemlji banatskoj”

O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu “Pakao na zemlji banatskoj” govore oni koji su u njemu direktno učestvovali

07. Jun 2023

Reading Time: < 1 minute

Dokumentarni film “Pakao na zemlji banatskoj” u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), autora Darka Špera, objavljen je na YouTube kanalu NDNV-a.

Više od godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike guma Linglong nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u industrijskoj zoni na obodu Zrenjanina, navodi se u najavi NDNV-a.

“O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu “Pakao na zemlji banatskoj” govore oni koji su u njemu direktno učestvovali. Njihova ocena je jedinstvena, kineski investitor prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima”, dodaje se.

Svi vijetnamski radnici vratili su se u zemlju porekla. Država Srbija ni na koji način nije ih zaštitila. Postavlja se pitanje ko je sledeći?

Film možete da pogledate ovde:

Ovaj film nastao je u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru projekta “Next Stop, Zrenjanin: Linglong and the Roads of Modern Slavery”.

Projekat je deo Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email