Tribina NDNV: Antizapadni propagandisti kroje mapu balkanskih gubernija

Da se predoče činjenice, rasvetle motivi i ukaže na moguće posledice propagande kojoj su ova društva izložena u brojnim aspektima.

13. Jun 2023

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada organizuje tribinu “Analiza antizapadnih narativa u Srbiji”, u četvrtak, 15. juna u 14 sati u prostorijama NDNV u Novom Sadu (Sutjeska 2, Spens ulaz 8).

Na tribini će biti predstavljena i publikacija “ANTIZAPADNI PROPAGANDISTI KROJE MAPU BALKANSKIH GUBERNIJA” koja sadrži tekstove o ruskom i kineskom uticaju u Srbiji, ali i u regionu.

Članci, intervjui, analize i kolumne su objavljivani na portalu Autonomija.

U razgovoru će učestvovati:

Branka Dragović Savić, glavna urednica portala Autonomija
prof. dr Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a
Boris Varga, novinar i politikolog Boris Varga

Publikacija posvećena ruskoj i kineskoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj propagandi u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana pruža dubinske i kritičke analize ruske i kineske propagande i njenih efekata u Srbiji i ostalim zemljama sa postjugoslovenskog prostora.

Publikacija sadrži odabrane analize, članke i intervjue pisane i vođene tokom poslednjih godinu dana.

Analitičke tekstove, intervjue i kolumne objavljivane tokom poslednjih godinu dana na portalu Autonomija, čiji je izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kreirali su etablirani autori i novinari iz zemalja regiona – i svojevrsni su dokumenti razmera te propagande i njenih pogubnih učinaka.

Upravo zbog tih učinaka na koje ukazuje i ovaj specifičan i važan novinarski monitoring, cilj ove publikacije je da se institucijama, medijskoj zajednici, ali i nevladinom sektoru, i svim građanima regije predoče činjenice, rasvetle motivi i ukaže na moguće posledice propagande kojoj su ova društva izložena u brojnim aspektima.

To je posebno važno u kontekstu u kojem većina nacionalnih i lokalnih medija u regionu nudi ograničenu, ili pak prorusku/kinesku perspektivu.

Publikacija, kao i projekat iz koje je proistekla, rađeni su uz podršku Ambasade SAD u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email