Veran Matić: Evropska komisija je prepoznala problem bezbednosti novinara u Srbiji

“Mislim da će i podrška medijima pratiti podršku bezbednosti novinara"

30. May 2023

Reading Time: 2 minutes

Član Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je danas u Novom Sadu da je Evropska komisija prepoznala pitanje bezbednosti novinara i medija u Srbiji kao jedno od centralnih pitanja kada je reč o celom procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

“Mislim da će i podrška medijima pratiti podršku bezbednosti novinara, kako bi novinari opstali, jer ako ne bude medija onda neće biti ni novinara, pa neće biti ni ugrožavanja bezbednosti novinara”, rekao je Veran Matić nakon sastanka SRG u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Prema njegovim rečima, raste broj medija ali je sve manje medija i novinara koji se poslom bave na profesionalan način.

“Mora da se gradi kultura i svest o tome koliko je važna medija i novinara u jednom društvu, jer ako ne bude novinara – neće biti apsolutno nikakve kontrole u društvu, kada je reč o korupciji, pojavama fašizma i ekstremizma svake vrste i tako dalje”, kazao je Matić.

Dodao je da je devedesetih godina 20. veka bilo znatno više solidarnosti među novinarima, nego što je danas slučaj.

“Ta solidarnost je spasila medije, nikome nije padalo na pamet da se povuče, iako su mediji bili zabranjivani”, naveo je Matić.

On je rekao da su sastanci poput današnjeg važni da bi se utvrdilo koji su problemi u saradnji između novinara, tužilaštva i policije, te da se uspostavi i lokalna saradnja, kao što postoji u SRG.

Matić je pohvalio veoma aktivnu ulogu NDNV-a i njihovog člana u SRG advokata Veljka Milića i rekao da je to razlog što u Novom Sadu ima veliki broj prijavljenih pretnji novinarima, a tome treba dodati i veću kulturu bezbednosti novinara u Novom Sadu.

Današnji sastanak SRG je prvi koji je održan u Novom Sadu, a Matić je najavio da će članovi SRG obići bar 15 gradova i mesta u narednih godinu dana.

Članovi SRG su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, tužilaštva i policije.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email