Radionica NDNV-a u Inđiji: Lokalna vlast i dalje diskriminiše novinare

Predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa novinarima

20. May 2023

Reading Time: 3 minutes

Na radionici Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV), koja je održana u Inđiji, lokalna vlast je još jednom dokazala da i dalje negira slobodne medije u ovoj sremskoj opštini.

Naime, NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu”.

Iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija i kabinetu predsednika opštine Vladimira Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa noviinarima.

Za razliku od njih, na radionici su prisustvovali predstavnici MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove, kao i lokalni novinari iz Inđije.

Propuštena prilika za uspostavljanje bolje saradnje?

Cilj najstarijeg nezavisnog udruženja novinara na prostoru bivše Jugoslavije je da se na radionicama okupe lokalni novinari i predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa i policije, kako bi bolje međusobno razumeli ulogu, rad, ali i zamke i pritiske kojima su izloženi.

– Na taj način, želimo da humanizujemo međusobne odnose između aktera i omogućimo bolju međusektorsku saradnju na lokalnom nivou. – istakao je na jučerašnjoj radionici u Inđiji dr Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor NDNV-a.

Međutim, iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija, koji je inače zadužen i za konkurse za sufinansiranje medija, kao i Kabinet predsednika opštine Vladimir Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu udostojili da obrazlože zbog čega izbegavaju komunikaciju sa novinarima.

Za razliku od inđijske vlasti, na radionici su učestvovali predstavnici  MUP -a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog  tužilaštva iz Stare Pazove, kao i lokalni novinari iz Inđije.

Govoreći o problemima sa kojima se součavaju novinari u Inđiji, glavna i odgovorna urednica IN Medija Verica Marinčić istakla je da lokalne vlasti i dalje negiraju postojanje jednog registrovanog medija u Inđiji.

Marinčić je kazala da IN Medija i dalje ne dobija pozive opštinske vlasti o događajima koji su u javnom interesu. Ona je navela da IN Medija nije na mejling listi Opštine Inđija niti javnih preduzeća.

– Pre neki dan je bila havarija na vodovodnoj mreži i pozvala sam JKP Vodovod i kanalizaciju. Iskoristila sam priliku i još jednom ih zamolila da naš medij stave na mejling listu kako bi smo blagovremeno obavestili građane Inđije  Odgovor koji sam dobila me je i nasmejao a ujedno i zbunio. Rekli su mi otvoreno da ne mogu da IN Medija portal stave ne mejling listu jer od medija u Inđiji oni obaveštavaju samo Sremsku televiziju i RTV Inđija. – kazala je Verica Marinčić.

Novinarka je još jednom podsetila prisutne da IN Medija ne dobija ni pozive za sednice Opštinskog veća i Skupštine opštine. 

– Da apsurd bude veći, IN Medija uredno dobija pozive na događaje od Kabineta predsednika Srbije. Kada je bilo otvaranje fabrike Tojo Tajers u Inđiji, dobili smo poziv. Kabinet predsednika nas je obavestio i o svečanom otvaranju fabrike japanske korporacije Nidec u u Novom Sadu, bez obzira što smo lokalni medij iz Inđije. – kazala je glavna i odgovorna urednica IN Medija

Zakon o javnom informisanju i medijima, u članu 4, između ostalog kaže, da je“zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.”

Pomenuti član Zakona, prema rečima direktora za pravne poslove NDNV-a, advokata Veljka Milića nije obavezujući.

–  Član zakona o zabrani diskriminacije medija nije obavezujući član. Jedini način je da reaguje resorno ministarstvo ali i ono može dati samo preporuku predstavnicima vlasti u Inđiji. Iako je u ovom slučaju jasno da je reč o diskriminaciji medija, i dalje je sve u rukama lokalne vlasti. – istakao je Milić.

Kako se moglo čuti prilikom rasprave, radionica je bila prilika da se uspostavi bolja komunikacija predstavnika opštinskih vlasti i lokalnih novinara  a sve u interesu bolje informisanosti građana opštine Inđija koji su i dalje, zahvaljujući ophođenju inđijske vlasti prema pojedinim medijima, uskraćeni za informacije koje su od javnog značaja.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, u okviru programa Matra.

(IN Medija)

Print Friendly, PDF & Email