Premijera filma “Kese nam NISu sestre” autora Darka Špera u Zagrebu

Vidimo se u Zagrebu 23. maja!

17. May 2023

Reading Time: < 1 minute

Gong Vas poziva na premijerno prikazivanje dokumentarnih filmova Svaka igra, svaka dobiva (Gospodari plina 2), autorice Silvane Menđušić i Kese nam NISu sestre, autora Darka Špera. Filmovi su rezultat regionalne analize stranih utjecaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, a prvi put će biti prikazani u Uraniji (Trg E. Kvaternika 3/3, Zagreb) u utorak, 23. svibnja/maja 2023. s početkom u 18 sati.

Energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu otkrila je razmjere političke ranjivosti zemalja ovisnih o uvozu ruskog plina, gurnuvši u prvi plan splet interesa koji kroje energetske politike zapadnog Balkana. Dok Hrvatska zbog skandaloznih odluka u upravljanju tvrtkom INA otkupljuje vlastiti plin po višestruko većim cijenama, Srbija zahvaljujući energetskom sporazumu s Rusijom stagnira u pregovorima za pristup Europskoj uniji. Brojne odluke u ovom sektoru donesene su na štetu javnog interesa, a pritom su iznjedrile bogate pojedince koji nerijetko koriste financijsku i društvenu moć kako bi dodatno oslabili demokratske procese u ionako krhkim demokracijama.

Filmovi su nastali uslijed dugogodišnje suradnje Gonga i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji su već ranije proveli jednu analizu stranih utjecaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove Gospodari plina i Ide gas. Globalni poremećaji u opskrbi plinom u međuvremenu su dali novi kontekst događajima u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, pruživši povod za nastavak istraživačkog i produkcijskog rada dviju organizacija.

Nakon projekcije filmova uslijedit će kratki Q&A u kojem će sudjelovati:

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
Silvana Menđušić, autorica filma Svaka igra, svaka dobiva
Miloš Katić, financijski direktor NDNV-a
Darko Šper, autor filma Kese nam NISu sestre

Nakon premijere i Q&A sesije pozivamo Vas da se podružite s nama uz osvježenje i ukusne zalogaje.

Ljubazno molimo da svoj dolazak potvrdite na sara@gong.hr do 22. svibnja/maja.

Print Friendly, PDF & Email