Premijera dva dokumentarna filma u NDNV-u

Filmovi su rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije

26. May 2023

Reading Time: < 1 minute

Dragi članovi i drage kolege,

Pozivamo vas na prikazivanje dokumentarnih filmova Kese nam NISu sestre, autora Darka Špera i Svaka igra, svaka dobiva, autorke Silvane Menđušić, u prostorijama NDNV-a u sredu 31. maja sa početkom u 18 časova!

Filmovi su rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije.

Energetska kriza uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu otkrila je razmere političke ranjivosti zemalja zavisnih od uvoza ruskog plina, gurnuvši u prvi plan splet interesa koji kroje energetske politike zapadnog Balkana. Dok Hrvatska zbog skandaloznih odluka u upravljanju firme INA otkupljuje vlastiti plin po višestruko većim cenama, Srbija zahvaljujući energetskom sporazumu s Rusijom stagnira u pregovorima za pristup Evropskoj uniji. Brojne odluke u ovom sektoru donesene su na štetu javnog interesa, a pritom su iznedrile bogate pojedince koji neretko koriste finansijsku i društvenu moć kako bi dodatno oslabili demokratske procese.

Nakon projekcije filmova sledi Q&A:

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga
Silvana Menđušić, autorka filma Svaka igra, svaka dobiva
Miloš Katić, finansijski direktor NDNV-a
Darko Šper, autor filma Kese nam NISu sestre
Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a

Filmovi su nastali usled dugogodišnje saradnje Gonga i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji su već ranije sproveli analizu stranih uticaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove Gospodari plina i Ide gas.

Print Friendly, PDF & Email