Nikola Lunić: Rusija vodi dugogodišnji hibridni rat protiv Srbije, razmisliti o nacionalizaciji NIS-a

Projekat NDNV-a i zagrebačkog Gong-a o ruskom uticaju u energetici u Srbiji i Hrvatskoj

31. May 2023

Reading Time: 2 minutes

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić izjavio je da “Rusi vode dugogodišnji hibridni rat protiv Srbije”.

“Bezbednosne službe bi se trebale pozabaviti agresivnim i neprijateljskim delovanjem ruskih službi u Srbiji”, rekao je Lunić u dokumentarnom filmu “Kese nam NISu sestre”, u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji je danas prikazan u prostorijama tog novinarskog udruženja.

Lunić je kazao da Rusi iz profita Naftne industrije Srbije (NIS) mogu finansirati “pseudoanalitičare, kvazimedije”, koji rade u interesu Rusije a ne Srbije.

“Mi moramo voditi računa o interesu Srbije i odavno je došlo vreme da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji. Takođe, trebalo bi se razmišljati oko nacionalizacije NIS-a”, ocenio je Lunić.

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, rekao je, da zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, Srbiji preti opasnost da, ako se opet spusti gvozdena zavesa, da će Srbija ostati zajedno sa Rusijom i Belorusijom “sa one strane zavese”.

“Politički smo se vezali za pogrešnu stranu, koja će nas sa sobom povući u ambis, ako Vučić i njegov režim ne smognu snage da prestanu sa glupostima spoljne politike na četiri stolice koja, istine radi, nije Vučićeva već (nekadašnji predsednik Srbije Boris) Tadićeva izmišljotina”, kazao je Kostreš.

On je ocenio da je Srbija, zbog druge Tadićeve pobede i drugog Tadićevog mandata na mestu predsednika Srbije (2008-2012) poklonili NIS za 400 miliona evra, što je “minimalno desetostruko manje od stvarne vrednosti kompanije”.

NIS je prodat ruskom Gaspromnjeftu 2008. godine.

“To je bila katastrofalna greška. Srbija nije energetski stabilna, nije energetski efikasna, a niti je sačuvala Kosovo, što je navodno bio razlog za prodaju NIS-a Rusima”, rekao je Kostreš.

On je dodao da građani Srbije ne znaju “ko su ljudi koji rade u NIS-u a ruski su državljani”, ne znaju ko je sve na njihovom platnom spisku, šta se dešava unutar zidina te zgrade.

“Mi imamo ozbiljnu rusku špijunsku mrežu ovde u Srbiji”, ocenio je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Rusiji ne odgovara potpisivanje sporazuma sa Kosovom.

“Kada Srbija bude ekonomski, energetski i bezbednosno nezavisna od Rusa, onda će moći lakše da se dogovori sa Kosovom. Rusima odgovara zamrznuti konflikt. Rusi bez konflikta na Zapadnom Balkanu, koji proizvodi Srbija, više nemaju nikakvog uticaja”, naveo je Kostreš.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov rekao je da Srbija mora da razdvoji svoju energetsku perspektivu od ruskih odluka.

“To su priče za malu decu da bi Putin i Rusija mogli imati neko razumevanje za srpske interese”, kazao je Boarov.

Nevladine organizacije Gong iz Zagreba i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada promovisali su danas u Novom Sadu dva dokumentarna filma koja govore o energetskom uticaju Rusije u Hrvatskoj i Srbiji.

Gong je snimio dokumentarac „Svaka igra, svaka dobiva“, autorke Silvane Menđušić, a NDNV je snimio dokumentarac „Kese nam NISu sestre“, autora Darka Špera.

https://youtu.be/ghQ8sNRvEBA

Kako su objasnili, filmovi su rezultat regionalne analize stranih uticaja u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije, a objavili su i publikaciju “Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama”

Dokumentarni filmovi su proizvod dugogodišnje saradnje Gonga i NDNV-a, koji su već ranije sproveli jednu analizu stranih uticaja u energetskom sektoru te snimili dokumentarne filmove „Gospodari plina“ i „Ide gas“, uz podršku američke fondacije NED.

(VOICE)

Print Friendly, PDF & Email