NDNV: Otkriti ko preti novinaru Nikoli Krstiću zbog kritika SPC-a

Podrška zahetevima mreže SafeJournalists

18. May 2023

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas se pridružilo zahtevu Mreže SafeJournalists policiji i tužilaštvu da pronađu sve osobe koje su uputile pretnje novinaru Nikoli Krstiću zbog teksta u Danasu u kojem je kritikovao izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) o ženama

“Ne može biti zaštićenih i nedodirljivih među onima koji šire govor mržnje. A posebno su neprimereni i licemerni pokušaji određenih javnih aktera da relativizuju mizogine poruke najviših predstavnika SPC”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Upozorili su da “relativizacija nasilja može da vodi samo novom nasilju, u šta se nažalost svakodnevno uveravamo”.

Nikola Krstić je napisao tekst u Danasu u kome je, u ličnom stavu, kritikovao neprimerenu izjavu patrijarha SPC-a Porfirija o ženama.

Nakon teksta je primio veliki broj pretnji na društvenim mrežama u kojima se navodi da Krstić treba da “visi na banderi” i da takve “treba istrebiti”.

Mreža “SafeJournalists”, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pozvala je sve učesnike u javnom prostoru “da se uzdrže od targetiranja novinara i svih ostalih koji na kritički način pišu o temama od javnog interesa”, a predstavnike vlasti “da osude ovakve pretnje i kampanje i na taj način jasno pošalju poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno”.

U saopštenju se ukazuje da je “svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, i da će mreža “SafeJournalists” obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Mrežu Safejournalist čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email