NDNV: Komemoracija Mihalu Ramaču 25. maja

Novinar i publicista Mihal Ramač preminuo je 13. maja posle kraće i teške bolesti

23. May 2023

Reading Time: < 1 minute

Komemoracija Mihalu Ramaču u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i redakcije lista Danas održaće se u četvrtak 25. maja u 13 časova u prostorijama NDNV-a u Novom Sadu (Sutjeska 2, ulaz 8 – Spens).

Novinar i publicista Mihal Ramač preminuo je 13. maja posle kraće i teške bolesti.

Mihal Ramač ostavio je neizbrisiv trag u novinarskoj zajednici Vojvodine i Srbije, kao istaknuti novinar, pesnik, publicista i prevodilac.

Bio je je jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine 1990. godine.

Bio je novinar listova Ruske slovo i Dnevnik, dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform, glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša borba, Vojvodina i Danas, a pre penzionisanja radio je u RTV.

Objavio je sedam knjiga poezije na rusinskom jeziku. Autor je scenarija za sedam TV serija u devedesetim godinama XX veka i za seriju Dunav zauvek, koje su emitovane na RTV.

Dobitnik je novinarske nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković”, nagrade RTV “Slavuj Hadžić” i “Vitez poziva”.

Zajedno sa bratom Jankom preveo je sa helenskog na rusinski Bibliju (2019).

Preveo je na rusinski i sa rusinskog na srpski tridesetak knjiga poezije i proze, a u periodici dela nekoliko desetina jugoslovenskih i svetskih pesnika.

Sastavio antologiju rusinskih pesnika u Jugoslaviji: Mi tu nismo gosti (Užgorod, Ukrajina, 1997).

Objavio knjige eseja: Povest o početku kraja (2002), S one strane snova (2003), 6.oktobar (2008), Zov vedrih vidika (2018) i Dunavska rapsodija (2018). Knjiga pripovedaka: Noć na stanici Keleti (2020). Knjiga poezije : Druga obala, rodoljubive i izbegličke pesme (2020).
Na komemoraciji će govoriti novinarka Gordana Nonin, kolumnista Aleksej Kišjuhas, direktor nedeljnika “Ruske slovo” Boris Varga i glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email