Gruhonjić: Tabloidi u Srbiji se služe sredstvima ratne propagande

"Današnji tabloidi su pravi naslednici Miloševićevih ratnohuškačkih državnih medija"

12. May 2023

Reading Time: 2 minutes

Gruhonjić: Tabloidi u Srbiji se služe sredstvima ratne propagande

“Današnji tabloidi su pravi naslednici Miloševićevih ratnohuškačkih državnih medija”

Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić izjavio je danas da se tabloidi u Srbiji “služe sredstvima ratne propagande”.

Gruhonjić je na novinarskoj radionici u Somboru rekao da domaći tabloidi “neprestano podstiču na mržnju”.

“Oni se služe sredstvima ratne propagande: manipulišu selektivnim informacijama, proizvode neprijatelje pa ih onda targetiraju, potom ih dehumanizuju i politički likvidiraju”, kazao je Gruhonjić.

On je ocenio da je tabloidni pristup složenim društvenim pitanjima i svođenje na crno-belu sliku sveta opasno pojednostavljivanje stvari, koje vodi društvo u antagonizaciju.

Prema njegovim rečima, današnji tabloidi su pravi naslednici ratnohuškačkih državnih medija, koji su znatno doprneli proizvođenju ratova na prostoru Jugoslavije, u vreme režima Slobodana Miloševića.

“Vidimo da i danas tabloidi vrlo često najavljuju ratove sa susednim državama i narodima, a vidimo i da neprestano vode ratove protiv političkih protivnika, novinara, ‘neposlušnih’ predstavnika institucija… To su veoma opasne igre”, ocenio je Gruhonjić.

Današnja radionica u Somboru održana je u sklopu projekta koji se odnosi na jačanje otpornosti novinara na lokalnom nivou.

Projekat sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a podržava ga Ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

U okviru tog projekta NDNV je izabrao 10 poverenika u 10 lokalnih samouprava u Vojvodini i Srbiji, da bi pokušao da pomogne ugroženim kolegama da se izbore sa pritiscima, pretnjama i diskriminacijom.

Fokus projekta je na multietničkim sredinama, a na radionicama, pored novinara, učestvuju i predstavnici sudova, tužilaštava, policije i lokalnih samouprava.

(Autonomija, foto: Magločistač)

Print Friendly, PDF & Email