NDNV: Izopačeno medijsko izveštavanje ugrožava ljudske živote

“Mediji koji se ne libe da posegnu za najmorbidnijim objavama”

19. Apr 2023

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo objave Regionalne Sremske televizije na društvenim mrežama u kojima su prikazane privatne poruke maloletnika za kojeg je prijavljen nestanak u Sremskoj Mitrovici.

“Objavljivanje privatnih poruka uz aluziju da je neko imao suicidalne namere ne samo da je neprimeren i neetički postupak medija, već je u pitanju čin ispod svakog civilizacijskog standarda i elementarne ljudskosti”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da je “posebno gnusno” to što se objavljene poruke pripisuju maloletniku za kojim se traga, jer je prijavljen njegov nestanak.

“I to čini medij koji ima regionalnu frekvenciju za Srem, i koji na medijskim konkursima dobija ogroman novac”, piše u saopštenju.

Upozorili su da mediji koji se “ne libe da posegnu za najmorbidnijim objavama” direktno snose odgovornost za ljudske živote, jer svojim postupcima mogu ozbiljno ugroziti nečiju emotivnu i psihičku stabilnost.

Pozvali su nadležne organe da reaguju na takve pojave, jer takva vrsta ugrožavanja privatnosti, posebno kad su u pitanju maloletne osobe čiji identitet se javno otkriva, predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

NDNV je apelovao na celu medijsku zajednicu da takve medijske objave javno osudi, a od oglašivača je zahtevao da povuku oglase iz medija koji “od ljudskih trauma prave senzacije”, kršeći zakonske i etičke norme.

“Takav izopačeni medijski senzacionalizam nezabeležen je u pristojnim zajednicama i zahteva adekvatan odgovor jer, u protivnom, može imati razarajuće posledice po celo društvo”, ocenjuje se u saopštenju.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email