Gruhonjić: Političari treba da se plaše novinara, a ne obratno

"Među novinarima u Srbiji je premalo solidarnosti"

21. Apr 2023

Reading Time: < 1 minute

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da su novinari u Srbiji zaboravili da političari njih treba da se plaše, a ne obratno.

“Novinari kao da su zaboravili da političari treba nas da se plaše a ne mi njih. Krajnje je vreme da se toga podsetimo”, rekao je Gruhonjić na radionici NDNV-a u Zobnatici kod Bačke Topole.

On je ocenio da je među novinarima u Srbiji “premalo solidarnosti” i dodao da ne razume zašto novinari izlaze na ulicu da protestuju i stoje ispred institucija držeći pres kartice, umesto da se sete da je javnost njihovo glavno oružje.

“Dakle, ako nekom od kolega prete kojekakve političke i druge hulje, onda treba da primenimo jednostavan i najefikasniji recept – solidarnost. A to znači da svi koji drže do profesije treba da pišu o istoj temi o kojoj je i ugroženi novinar pisao. Tako ćemo, umesto jednog medija i jednog novinara imati, na primer, deset medija i deset novinara koji se bave razotkrivanjem mutnih poslova onih koji imaju političku ili ekonomsku moć”, kazao je Gruhonjić.

Na seminarima NDNV-a, koje to udruženje organizuje u deset gradova Vojvodine i Srbije, učestvuju novinari i medijski radnici, kao i predstavnici lokalne samouprave, policije i tužilaštva.

Projekat jačanja otpornosti novinara na lokalnom nivou podržala je ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

U okviru tog projekta NDNV je izabrao deset poverenika u deset lokalnih samouprava u Vojvodini i Srbiji, da bi pokušao da pomogne ugroženim kolegama da se izbore sa pritiscima, pretnjama i diskriminacijom.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email