Građanska Vojvodina: Građani da iskažu otpor prema policijskoj torturi nad migrantima

Odgovornost je i građana da ne podležu ksenofobiji i iskažu solidarnost prema ljudima koji traže pravo na normalan život

26. Apr 2023

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje upotrebu policijske sile nad migrantima u prihvatnom centru u Somboru, te upozorava javnost da nasilje nad ljudima koj su bili prinuđeni da napuste svoje domove zbog ratova ili nemaštine odražava atmosferu u društvu u Srbiji i odnos institucija prema slabijima i nezaštićenima.

Na snimku koji je na zvaničnoj Instagram stranici objavilo udruženje MVI (Medical Volonteers International Serbia) prikazano je kako uniformisani policajci batinaju dvojicu migranata palicom i nogama. Takođe, na društvenim mrežama pojavio se i snimak policijskog batinanja migranta na graničnom prelazu Mali Zvornik iz Srbije prema Bosni i Hercegovini.

Policijska tortura nad migrantima odraz je frustracija društva u Srbiji u kojem dominira govor mržnje i netrpeljivosti prema drugačijima u bilo kom pogledu.

Očekujemo da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a obavesti javnost o rezultatima istrage i merama koje su preduzete protiv policajaca koji su primenili brutalnu fizičku silu nad migrantima.

Odgovornost je i građana da ne podležu ksenofobiji i iskažu solidarnost prema ljudima koji traže pravo na normalan život.

Građanski otpor prema takvom nehumanom postupanju državnih službenika jedina je brana i uspostavljanju “zakona batine” u našem društvu.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Print Friendly, PDF & Email