Milić (NDNV): OEBS želi da sve članice preuzmu naš sistem kontakt tačaka za bezbednost novinara

“Cilj nam je da kroz Stalnu radnu grupu i kroz ovakve radionice smanjimo međusobno nerazumevanje”

10. Mar 2023

Reading Time: < 1 minute

Predstavnik Stalne radne grupe za bezbednost novinara iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić izjavio je danas da postoji mogućnost da sve zemlje koje su članice OEBS-a preuzmu sistem kontakt tačaka koji funkcioniše u okviru te radne grupe u Srbiji.

“Sistem kontakt tačaka je prepoznat na nivou OEBS-a kao primer dobre prakse i ideja je da se taj sistem počne primenjivati i u zemljama koje su članice OEBS-a”, rekao je Milić.

On je to kazao na radionici “Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu” u Bačkom Petrovcu.

Radionici su prisustvovali novinari lokalnih medija i predstavnici tužilaštva i policije.

Sistem kontakt tačaka funkcioniše tako što u novinarskim udruženjima postoje osobe kojima novinari mogu da prijave pretnje, a potom se te pretnje preko udruženja prijavljuju policiji i tužilaštvu.  

Veljko Milić je rekao da je rad Stalne radne grupe za bezbednost značajno unapređen, jer se u početku predstavnici novinarskih udruženja nisu dovoljno razumeli sa predstavnicima tužilaštva i policije, pa je bilo i nerealnih očekivanja, a istovremeno ni predstavnici tužilaštva i policije nisu dovoljno poznavali suštinu novinarskog posla.

“Cilj nam je da kroz Stalnu radnu grupu i kroz ovakve radionice smanjimo međusobno nerazumevanje”, rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, “na sreću”, novinari najviše pretnji dobijaju u onlajn sferi, dok su fizički napadi retki i uglavnom dobiju sudski epilog.

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov kazala je da je neophodno povezivanje, umrežavanje i saradnja sa kolegama koje poštuju profesionalne standarde.

Ona je ocenila da su u posebno teškoj situaciji lokalni mediji i lokalni novinari, jer su skrajnuti od pažnje šire javnosti.

Radionice su deo projekta “Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji”, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email