Gruhonjić: Novinari na lokalu ugroženi

"NDNV izabrao 10 poverenika u 10 lokalnih samouprava u Vojvodini i Srbiji, upravo zbog toga da bi pokušao da pomogne ugroženim kolegama da se izbore sa pritiscima i pretnjama"

24. Mar 2023

Reading Time: < 1 minute

Programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić izjavio je danas da su novinari na lokalu veoma ugroženi, jer i medijska slika odražava sliku izrazito centralizovane države, pa je javnost upoznata sa pretnjama novinarima u Beogradu ili Novom Sadu, ali ne i u manjim sredinama.

“Svetla medijskih reflektora donekle su uključena u Beogradu ili možda Novom Sadu, ali su na lokalu novinari manje ili više prepušteni samima sebi, iako neprestano trpe pritiske i pretnje”, rekao je Gruhonjić na seminaru NDNV-a u Senti.

On je naveo da je NDNV izabrao 10 poverenika u 10 lokalnih samouprava u Vojvodini i Srbiji, upravo zbog toga da bi pokušao da pomogne ugroženim kolegama da se izbore sa pritiscima i pretnjama.

Prema njegovim rečima, novinari greše kada se vode logikom da neće da prijavljuju pretnje i pritiske jer to “svakako neće biti rešeno”.

“Tačno je da smo veoma nezadovoljni načinom na koji institucije pristupaju temi ugrožene bezbednosti novinara, ali je isto tako tačno da bez prijavljivanja pretnji i pritisaka mi nemamo u rukama argumente kada razgovaramo sa domaćim vlastima ili predstavnicima EU. A bez argumenata se ne može razgovarati, to je improvizacija i zapravo je kontraproduktivno”, kazao je Gruhonjić.

Na seminarima NDNV-a učestvuju novinari, kao i predstavnici lokalne samouprave, policije i tužilaštva.

Gruhonjić je rekao da je cilj da učesnici seminara kroz razgovor i međusobno upoznavanje pokušaju da razbiju predrasude koje imaju jedni o drugima, odnosno svojim profesijama.

“Lični i živi kontakt je nezamenljiv, mi novinari to najbolje znamo. Pandemija kovida nas je sve dodatno uverila u to. Ovo je prilika da se bolje upoznamo, jer svi zajedno trpimo politički pritisak i pritisak centralizovane države koja bi o svemu da odlučuje iz jednog centra”, kazao je Gruhonjić.

Projekat jačanja otpornosti novinara na lokalnom nivou podržala je Ambasada Holandije u Srbiji, kroz program MATRA.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email