ForumZFD i Biopolis: Medijska prezentacija projekta Digitalna većina

Na svetskom nivou manje od 9% žena uređuje Wikipediju a u Srbiji je taj procenat i niži

03. Mar 2023

Reading Time: < 1 minute

Poštovane/i,

Pozivamo vas da u ponedeljak, 6. marta, sa početkom u 18 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu (Sutjeska 2, Media Hub) prisustvujete predstavljanju programa besplatnih radionica koje će vam omogućiti aktivno kreiranje sadržaja na najvećoj digitalnoj platformi znanja – Wikipediji.

Cilj ovog programa koji se realizuje u okviru projekta Digitalne većine je usavršavanje digitalne pismenosti koja će povećati vidljivost žena na Wikipediji.

Naime, na svetskom nivou manje od 9% žena uređuje Wikipediju a u Srbiji je taj procenat i niži. Žene imaju status manjine u digitalnom svetu i naša inicijativa uključuje jačanje njihovih kapaciteta za online prisustvo kroz sticanje znanja i veština i izgradnju zajednice. Istovremeno cilj je da se poveća broj urednica na Wikipediji kako bi učinile vidljivijim i ulogu žena u istoriji i njihov civilizacijski doprinos ovom kulturnom prostoru.

Kroz platformu “Digitalna većina” promovišemo otvorenost, uključivanje i visoke etičke standarde kao osnovne temelje svake uspešne zajednice. Ovo je prilika za aktivan rad na inkluzivnim i lako dostupnim open-source platformama. Istovremeno, to je i alat za prevazilaženje manjinskog i marginalizovanog položaja bilo da je u pitanju rod, etnicitet, rasa, godine ili invaliditet i barijere različitih vrsta.

O rezultatima osmomesečnog rada Digitalne većine govoriće:

Ana Pejović i Marija Ratković, Koordinatorke projekta

Marija Perković i Tanja Marković, urednice i autorke članaka

Projekat sprovode udruženje Biopolis i forumZFD, a podršku su do sad dali i European Fund for the Balkans, Wikimedia Srbija, Rekonstrukcija ženski fond, Inicijativa mladih za ljudska prava i druge organizacije i pojedinci.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email