Opasan pritisak na novinara Nenada Živkovića od strane policijskog zvaničnika

Takvi pritisci predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja, profesionalan rad novinara i slobodu medija generalno

24. Feb 2023

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pritisak na novinara i glavnog i odgovornog urednika sajta Pančevo Si Ti Nenada Živkovića i udruženje građana Građanska akcija Pančevo kao osnivača ovog medija, koji je izvršio policijski pukovnik i bivši načelnik Policijske uprave Pančevo Igor Arsić.

Arsić je podneo privatnu tužbu protiv Živkovića i izvršne direktorice Građanske akcije Pančevo Ljiljane Spasić, zbog navodne povrede prava na dostojanstvo, čast i ugled, kao i prava na privatnost, zbog satiričnog teksta (izumišljenog intervjua) objavljenog na portalu Pančevo Si Ti „Pukovnik Arsić: Najbolji tip policajca je tajni policajac!”.

NDNV upozorava predstavnike institucija da takvi pritisci predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja, profesionalan rad novinara i slobodu medija generalno.

Državni funkcioneri ne moraju imati smisla za humor niti razumeti satiru, ali su u obavezi da poštuju zakone koji im nalažu da posao obavljaju u skladu sa propisima, transparentno i u javnom interesu. Takođe, da njihov rad u svakom trenutku podleže kontroli javnosti, kojoj novinarstvo i služi.

Posebno je opasno kada takvi pritisci na novinare dolaze iz institucija koje bi prve morale neposredno da ih štite, s obzirom da je ova profesija u Srbiji ozbiljno ugrožena od različitih opskurnih pojedinaca i grupacija koje pokušavaju da preuzmu “pravdu u svoje ruke”.

NDNV podseća da ovo nije prvi put da su medij Pančevo Si Ti i kolega Nenad Živković, kao i Građanska akcija Pančevo, izloženi tužbama, uvredama i pretnjama.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email