Ksenija Pavkov, Tamara Nikčević, Petar Alimpijević i Renata Bađi Ribar dobitnici nagrada NDNV-a

Novinarke i novinari u pravom smislu reči

20. Feb 2023

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Godišnju nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku dodeliće Kseniji Pavkov, a Nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Petru Alimpijevuću, Nagradu za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Renata Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta), a dobitnica Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je novinarka Tamara Nikčević iz Crne Gore.

Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je Ksenija Pavkov novinarka čije priče imaju očekivanja od građana, ne dodvoraju im se, već ih podstiču na odgovornost u izgradnji slobodnog društva.

„Posvećeno se bavi diskriminisanima, marginalizovanima, skrajnutima iz društvenih tokova, bilo da su u pitanju eksploatisani strani radnici, izbeglice sa bliskog i dalekog istoka, ili građani Vojvodine koji se iz različitih razloga bore sa vetrenjačama u ostvarivanju svojih ezgistencijalnih ili drugih osnovnih ljudskih prava. Ne pristaje na normalizaciju ponižavajućeg položaja pojedinaca ili grupa koji iz različitih razloga nisu po meri većine ili ne uživaju zaštitu institucija“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Dobitnik Nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Petar Alimpijević je izuzetan talentovani mladi novinar koji ima istančan novinarski njuh za važne životne priče običnih malih ljudi, ali i za one priče koje nosioci moći i donosioci odluka pokušavaju da sakriju, ocenili su članovi Komisije.

„Petrove priče nisu po meri očekivanja publike, one provociraju na reakciju i kritičko promišljanje“, ističe se u obrazloženju.

Renata Bađi Ribar kao urednica i voditeljka političke i društvene emisije “U fokusu” i emisije o zdravlju “Medicus” polazi od prava građana da budu istinito, potpuno i pravovremeno informisani.

„Štiteći javni interes postavlja pitanja relevantnim sagovornicima u ime javnosti. Njen odnos prema sagovornicima je profesionalan“, ocenjuje se u obrazloženju.

Laureatkinja ovogodišnje Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ Tamara Nikčević je crnogorska novinarka, jedna od najboljih intervjuerki i politička komentatorka, ali i svedok toga koliko je novinarstvo na eksjugoslovenskom prostoru opasna profesija.

„Izložena najgrubljim uvredama, pa čak i fizičkim napadima, ipak nikad nije posustala niti odustala od etike profesije. Naprotiv, oštro se i nepokolebljivo obračunava sa protagonistima politike jednoumlja, bilo da su u pitanju politički, crkveni ili neki drugi moćnici, odnosno “svete krave” ne samo crnogorskog nego i društava u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i sa njihovim još moćnijim mentorima, bilo da dolaze sa Istoka ili Zapada“, navodi se u obrazloženju.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email