Grupa za konceptualnu politiku: Konferencija za novinare 23. februara u NDNV-u

Apel za očuvanje građanskog karaktera mesne samouprave

21. Feb 2023

Reading Time: 2 minutes

Povodom pokretanja kampanje za novu politiku decentralizacije koja bi moralo da krene iz lokala, Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada organizuje konferenciju za novinare sa koje će javnosti biti upućen apel za očuvanje građanskog karaktera mesne samouprave u Srbiji i posebno u Novom Sadu.

Učesnici konferencije biće Branka Ćurčić i Zoran Gajić, a događaj će se održati u prostorijama NDNV-a u Novom Sadu (Sutjeska 2, ulaz 8, SPENS) u četvrtak 23. februara u 12 časova.

Na konferenciji će biti predstavljen uvid o aktuelnim promenama zakonskog okvira koji reguliše rad mesne samouprave i izbora za njihove savete, a kojima se građanima oduzima pravo na neposredno učešće u lokalnoj i mesnoj samoupravi. Novim Odlukama o mesnim zajednicama učešće građana je praktično onemogućeno uvođenjem lista na izborima za savete mesnih zajednica, obaveze overe potpisa i ukidanjem nezavisnog posmatrača izbornih radnji. Takav slučaj se upravo desio u Zrenjaninu na izborima za savete mesnih zajednica, što potvrđuje rezultate praćenja mesnih izbora tokom 2021. i 2022. godine u više gradova i opština u Vojvodini koje je GKP sprovela.

Ono što Novosađani treba da znaju jeste da se i u Novom Sadu ovih dana sprovodi Odluka o mesnim zajednicama, ali tako što se usvajaju Statuti mesnih zajednica bez održavanja zborova građana, pošto ni oni nisu predviđeni novim Odlukama o mesnim zajednicama. Važno je podsetiti i naglasiti da je Novi Sad na ovaj način kažnjen zbog kuraži koju su građani pokazali na izborima za mesne zajednice 2021. godine, kada je na izbore izašao veliki broja nezavisnih kandidata – ljudi koje su predlagale njihove komšije, a ne stranke.

Podsetićemo građane na značaj neposrednog učešća građana u političkim procesima s obzirom na regulative koje još uvek postoje u političkom i pravnom sistemu Republike Srbije. Neposredno učešće građana u radu mesne i lokalne samouprave nije samo korektivni faktor predstavničke vlasti i demokratskih procesa već i osnova demokratske uprave bez koje nema demokratske vlasti. Mesna zajednica je jedna od njih i predstavlja osnovnu organizaciju građana u lokalnoj zajednici u kojoj stanovnici određene teritorije mogu neposredno odlučivati i predlagati rešenja za društvene i političke probleme koji ih se direktno tiču.

Grupa za konceptualnu politiku, koja je bila inicijator kampanje za građanske izbore za mesne zajednice u Novom Sadu 2021. godine, uputiće javni poziv svim demokratski orijentisanim građanima, pojedincima i organizacijama civilnog društva, uključujući i demokratske političke stranke, da odbrane pravo građana na neposredno učešće u mesnoj samoupravi.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email