Prezentacija publikacije NDNV o finansiranju medija u multietničkim sredinama

"Da li je moguće uspostaviti korelaciju između političkih pritisaka i poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u medijskom izveštavanju"

12. Dec 2022

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u sredu 14. decembra, sa početkom u 14 časova, predstaviće svoju publikaciju “LOKALNI NOVINARI DISKRIMINISANI, MEDIJSKI KONKURSI U SLUŽBI PROPAGANDE – Analiza finansiranja medija u multietničkim sredinama”.

Kako se navodi u pozivu, NDNV je pokrenuo projekat koji se bavi analizom faktora koje utiču na profesionalni rad medijskih radnika u mulietničkim sredinama, sa idejom da istraži da li, koliko i na koji način se manifestuje diskriminacija novinarki i novinara u lokalnim sredinama, te da li je moguće uspostaviti korelaciju između političkih pristisaka i poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u medijskom izveštavanju.

“Fokus istraživanja je na analizi (ne)responzivnosti institucija i pristupa informacijama, projektnog sufinansiranja, pretnji i napada, sa posebnim osvrtom na medijske radnike iz zajednica nacionalnih manjina, kao i na one koji žive i izveštavaju u multietničkim sredinama”, navode iz NDNV.

Dodaje se da je istraživanje sprovedeno putem analize pravnog okvira i podataka/rezultata konkursa za finansiranje informisanja u lokalnim sredinama, kao i uz pomoć dubinskih intervjua sa devet novinara i novinarki, urednika i urednica, direktora ili vlasnika i vlasnica medija iz različitih multietničkih sredina u Vojvodini: Subotice, Sombora, Sente, Novog Sada, Pančeva, Maglića (Bački Petrovac) i Ruskog Krstura.

Učesnici istraživanja rade u medijima koji se razlikuju i po tipu vlasništva (mediji civilnog društva, javni servisi, komercijalni i mediji čiji su izdavači saveti nacionalnih zajednica) i izveštavaju na različitim jezicima.

U pubikaciji su iznete i preporuke za poboljšanje kvaliteta informisanja i ostvarivanja medijskih sloboda.

Publikaciju će, u prostorijama NDNV-a na Spensu, Sutjeska 2, predstaviti istraživački tim – Smiljana Milinkov, Branka Dragović Savić i Veljko Milić.

(Autonomija, ilustracija: STUPS)

Print Friendly, PDF & Email