Koalicija za slobodu medija: Procesuirati pretnje upućene Jeleni Obućini 

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje medijski napad dnevnika “Alo” i „Informer“ na novinarku TV “Nova” Jel

02. Dec 2022

Reading Time: 2 minutes

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje medijski napad dnevnika “Alo” i „Informer“ na novinarku TV “Nova” Jelenu Obućinu i pretnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja. Ujedno pozivamo Tužilaštvo da preduzme sve mere kako bi se otkrilo ko stoji iza gnusnih pretnji koji su usledile nakon objavljivanja tekstova pomenutih medija i adekvatno kazni počinioca. 

Koalicija ukazuje da su se list “Alo”, i “Informer” koji je to preneo, poslužili izvrtanjem reči novinarke iz uvoda u Pregled dana Newsmax Adria televizije emitovanog 29. novembra na TV Nova S, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama. Ono što zabrinjava je da način na koji je to učinjeno ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

Kao rezultat ovakvih tekstova novinarka je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i pretnje, a u jednoj od njih preti nabijena na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualizovanom kontekstu. 

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakav tekst, ne samo pokušaj diskreditacije rada novinarke, već i ozbiljno targetiranje i pripremanje situacije za moguće ozbiljnije pretnje i napade.

Takođe, ponovo poziva sve relevantne institucije, posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i ovakvo pisanje osude, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Print Friendly, PDF & Email