NDNV: Opština Bač uskratila akreditacije izveštačima VOICE-a, jer pokušava da zataška aferu oko spaljivanja plastike

Javnost ima pravo da zna šta rade skupštine lokalnih samouprava i nikakva cenzura nas u tome neće sprečiti!

11. Nov 2022

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog toga što je Skupština opštine Bač prvo odobrila a zatim povukla akreditaciju izveštačima našeg istraživačkog portala VOICE za praćenje sednice lokalnog parlamenta, koja se održava u ponedeljak, 14. novembra. Reč je o direktnom pokušaju cenzurisanja slobode javne reči, na koji nećemo pristati.

U obaveštenju kojim su povukli akreditaciju za VOICE naveli su da „zbog ograničenog prostora jer je već prisutna jedna televizijska ekipa, nismo u mogućnosti da vam obezbedimo potrebne tehničke uslove“ za praćenje rada sednice.

Saopštenje se završava rečima: „Nadamo se da ćete imati razumevanja“.

Naš odgovor je vrlo kratak i jasan: Ne, nećemo imati razumevanja!

Sednice skupština lokalnih samouprava su javne i njima ne samo da mogu da prisustvuju novinari, već i zainteresovani građani. To je abeceda demokratije. Očigledno je da lokalna vlast u Baču nije naviknuta na javnost rada, ali će morati da se navikne. Takođe, izgovor da sala nije dovoljno velika da primi novinare, čak i da je tačan, apsolutno je irelevantan, ali i manipulativan. Pravo javnosti na informisanje ne poznaje takva ograničenja, što bi trebalo biti poznato i predsedniku Skupštine opštine Bač Draganu Amidžiću, koji je potpisao obaveštenje. Kao što bi mu trebalo biti poznato da je i njegova obaveza da obezbedi uslove za medijsko izveštavanje o radu institucije koju predstavlja.

Takođe, opravdano sumnjamo da je uskraćivanje akreditacije izveštačima VOICE-a povezano sa našom ekskluzivnom istraživačkom pričom o spaljivanju plastike u blizini Vajske, sela u opštini Bač. To spaljivanje proizvodi ogromno zagađenje vazduha i zemljišta, a u vezi je sa sticanjem velikog profita, jer se plastika spaljuje kako bi se „oslobodio“ bakar, koji se potom prodaje, na čemu se pojedinci bogate, i to po cenu zdravlja lokalnog stanovništva. Prema rečima stručnjaka sa kojima je VOICE razgovarao, spaljivanjem plastike oslobađaju se velike količine veoma otrovnih materija, zbog čega je u Vajskoj primećen rapidan porast obolelih od karcinoma.

Ekipa VOICE-a će, bez obzira na to što nam je Skupština opštine Bač „povukla“ akreditaciju, doći u ponedeljak u opštinu Bač da izveštava sa sednice skupštine, jer je to naša obaveza prema javnosti. Pozivamo i kolege iz drugih profesionalnih medija da nam se pridruže u Baču u ponedeljak. Javnost ima pravo da zna šta rade skupštine lokalnih samouprava i nikakva cenzura nas u tome neće sprečiti!

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email