Uručeni sertifikati polaznicima druge škole stažiranja NDNV-a (VIDEO)

Program stažiranja za mlade novinare trajao je godinu dana

30. Sep 2022

Reading Time: 2 minutes

Posle uspešnog programa stažiranja u lokalnim medijima u Vojvodini, mladim novinarima i novinarkama danas su svečano uručeni sertifikati.

Program stažiranja trajao je godinu dana tokom kojeg je 15 polaznika imalo priliku da kreira analitičke i istraživačke priče, multimedijalne sadržaje i podkaste.

Ispred Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je organizator programa, učesnicima se obratila izvršna direktorka NDNV Slađana Gluščević i pozvala ih da nastave saradnju sa NDNV-om.

„Nadam se da NDNV smatrate svojom kućom, prostorom u kojem se osećate sigurno i zaštićeno. Ova organizacija vam pruža kako pravnu, tako i svaku drugu podršku. Želela bih da vam se zahvalim što ste se opredelili za ovu profesiju u ova teška vremena kada novinarstvo nije atraktivno zanimanje. Zato smo mi ovde da vas učimo kako se odgovorno i etički baviti novinarstvom“, poručila je Gluščević.

Za studentkinju treće godine komunikologije i odnosa sa javnošću Jelisavetu Zubac program stažiranja bio je prilika da se prvi put oproba u novinarstvu i, kako kaže, veoma joj je pomoglo to iskustvo.

„Stažirala sam na portalu Agrosmart koji se bavi poljoprivredom. Uspela sam da se snađem. Mnogo mi je pomogao uvodni trening gde sam naučila kako da koristim novinarske alate. Tokom celog stažiranja velika podrška mi je bila i urednica Slađana Gluščević koja je bila otvorena za sva moja pitanja i nedoumice“, kaže Zubac.

Projekat je počeo u septembru 2021. godine. Za stažiste je pre početka programa organizovan i trening kako bi se upoznali sa osnovama istraživačkog i MOJO novinarstva, fektčekinga i kreiranja podkasta.

U program je bilo uključeno 8 lokalnih medija – Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE, Autonomija, Autonomija na mađarskom jeziku, Storyteller, Agrosmart, Magločistač, Pančevo SiTi, Fabrika kreativnosti.

Projekat su podržali organizacija The Balkan Trust for Democracy i USAID.

Print Friendly, PDF & Email