NDNV: Naučne institucije da reaguju zbog jezika mržnje Balše Delibašića i pretnje Dinku Gruhonjiću

Jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu

27. Aug 2022

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje uvrede i pretnje koje je programskom direktoru NDNV Dinku Gruhonjiću uputio Balša Delibašić, inače istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te poziva navedene institucije da promptno i adekvatno reaguju.

U mejlu koji je poslao Gruhonjiću na njegovu zvaničnu fakultetsku adresu (Filozofski fakultet Novi Sad – gde je profesor na Odseku za medijske studije), Delibašić je, između ostalog, poručio: “Samo li te još jednom vidim da si došao u Crnu Goru da se u tvojim bizarnim intervjuima frljaš terorizmima, izdajama, destabilizacijama, neprijateljima…”.

Sem vulgarnog rečnika kojim je mejl intoniran, šokantna je i duboko uznemirava spoznaja da intelektualac angažovan u vrhunskim naučnim institucijama u zemlji komunicira jezikom mržnje i pretnji sa onima koji ne dele njegove stavove. Tim pre što dolazi sa institucije koja je i sama bila žrtva napada zbog zalaganja za slobodu reči i misli.

Upozoravamo institucije u kojima Balša Delibašić sarađuje da su jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu koji treba da potencira i neguje kritičko mišljenje i pravo na slobodu govora.

Ukoliko, pak, predstavnici takvih institucija bez ikakvih konsekvenci moga da demonstriraju govor mržnje i pokušavaju da ućutkaju neistomišljenike, onda ovo društvo zaista nema budućnost.

NDNV očekuje da će ove prestižne naučne institucije postupiti u skladu sa principima svoje delatnosti i da neće dozvoliti narušavanje osnovnih pretpostavki otvorenog i slobodnog društva, barem u svom delokrugu.

Novi Sad, 27. avgust 2022.

Print Friendly, PDF & Email