Institut izrekao disciplinsku opomenu Delibašiću zbog uvreda na račun Gruhonjića

“Nadam se da će mladi kolega naučiti šta je javna polemika"

30. Aug 2022

Reading Time: 2 minutes

Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) iz Beograda izrekao je disciplinsku opomenu istraživaču na tom institutu Balši Delibašiću, zbog uvreda koje je putem mejla uputio programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetskom profesoru iz Novog Sada Dinku Gruhonjiću, potvrđeno je danas agenciji Beta u tom institutu.

NDNV je prethodno najoštrije osudio uvrede i pretnje koje je Gruhonjiću uputio Balša Delibašić, koji je i doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i pozvao navedene naučne institucije da promptno i adekvatno reaguju.

U mejlu koji je poslao Gruhonjiću na njegovu zvaničnu fakultetsku adresu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Delibašić je, između ostalog, poručio: “Samo li te još jednom vidim da si došao u Crnu Goru da se u tvojim bizarnim intervjuima frljaš terorizmima, izdajama, destabilizacijama, neprijateljima…”.

“Sem vulgarnog rečnika kojim je mejl intoniran, šokantna je i duboko uznemirava spoznaja da intelektualac angažovan u vrhunskim naučnim institucijama u zemlji komunicira jezikom mržnje i pretnji sa onima koji ne dele njegove stavove. Tim pre što dolazi sa institucije koja je i sama bila žrtva napada zbog zalaganja za slobodu reči i misli”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da su jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu koji treba da potencira i neguje kritičko mišljenje i pravo na slobodu govora.

Delibašić je potom, u reakciji na saopštenje NDNV-a, optužio Gruhonjića, pojedine medije iz Crne Gore i nezavisne intelektualce iz Srbije za “ratno huškanje”.

Povodom izricanja disciplinske opomene Delibašiću, Gruhonjić je rekao da je prijatelj IFDT-a i da veoma uvažava taj naučni institut, ali je dodao da “oko principa ne može biti kompromisa”.

Nadam se da će mladi kolega naučiti šta je javna polemika i da ubuduće, ako ima nešto protiv nečijeg mišljenja, pisanja i govorenja, to adresira tamo gde je mesto za to – u ovom slučaju u list Pobjeda. Ko zna, možda bi se iz toga razvila i zdrava polemika. Ovako, on je potonuo još i dublje, time što ne samo da se nije izvinio za nepriličan mejl, nego me je, u svojoj reakciji na naše saopštenje, proglasio ratnim huškačem. I za mene i za NDNV to je jednostavno neoprostivo”, kazao je Gruhonjić.

Dodao je da su i on i NDNV, kao najstarije nezavisno udruženje novinara na jugoslovenskom prostru koje je i nastalo u znak otpora ratnohuškačkoj propagandi Miloševićevog režima u Srbiji, i danas gotovo svakodnevno na meti napada različitih militantnih nacionalista i ratnih huškača.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email