Otvoren poziv za prijave na “Drinsku letnju školu” 2022

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR

05. Jul 2022

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) i forumZFD Srbija poziva mlade srednjoškolce/ke, studente/kinje, novinare/ke, aktiviste/kinje, umetnike/ce od 18 do 30 godina iz Srbije da se prijave na obrazovni program “Drinska letnja škola” koja će se održati od 31. jula do 3. avgusta 2022. godine u Beogradu i Bajinoj Bašti.   

“Drinska letnja škola” predstavlja četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz niz interaktivnih predavanja, projekcije filmova, radionica i poseta učesnice/ke upozna sa činjenicama koje si tiču ratne prošlosti sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine. 

Kroz program “Drinske letnje škole” učesnici/ce će imati priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, tranzicionoj pravdi, pravnim kvalifikacijama zločina i poricanju, ulozi medija tokom ratnih dešavanja i mirovnim praksama. Poslednjeg dana škole, učesnici će imati priliku i da posete Memorijalni centar “Potočari-Srebrenica” u Bosni i Hercegovini. 

Ideja ovog programa je da učesnici/ce steknu znanje o odnosu države i društva prema žrtvama, utvrđenim činjenicama i izgradnji mira u regionu Zapadnog Balkana. 

Za učešće na školi možete se prijaviti ovde, a rok za prijave je 22. jul do 15h. 

Program počinje uvodnim javnim predavanjem 31. jula u Beogradu, odakle se organizovanom prevozom putuje u Bajinu Baštu gde će održati sva ostala predavanja. Svi izabrani učesnici/ce organizovaće samostalno put do i od Beograda, a putni troškovi će im biti refundirani u celosti.

Svi prijavljeni kandidati/kinje biće obavešteni o rezultatima procesa selekcije 25. jula do kraja dana.

U slučaju da imate neko pitanje, možete pisati na email adresu: maja.zilic@yihr.org.

Print Friendly, PDF & Email