Koalicija za slobodu medija: Izuzetno opasan napad na Nedima Sejdinovića

"Alarm i za sve građane Srbije"

14. Jul 2022

Reading Time: < 1 minute

Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje najprizemnije uvrede koje je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke izneo na račun novinara Nedima Sejdinovića, nekadašnjeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Upozoravamo javnost i državne institucije na izuzetnu opasnost takvih uvreda, kao i etiketiranja Sejdinovića kao „srbomrzca“, jer one dolaze od strane ne samo funkcionera vladajuće stranke, već i člana Visokog saveta sudstva.

Vladimir Đukanović, kao poslanik odlazećeg saziva Skupštine Srbije, naime, bio je predsednik Odbora za pravosuđe i po toj funkciji član Visokog saveta sudstva, odnosno na poziciji da bira sudije.

Ta činjenica alarmantna je imajući u vidu vulgarne uvrede i pretnje koje je izneo na račun Sejdinovića.

Kada vređa i preti osoba koja utiče na funkcionisanje pravosuđa, onda je to alarm i za sve građane Srbije, čija prava su prepuštena političkim moćnicima koji pokušavaju da potčine kompletan pravosudni sistem.

Koalicija poziva sve evropske i međunarodne institucije koje se bave zaštitiom prava novinara, ali i ljudskih prava uopšte, da izvrše pritisak na vlasti u Srbiji kako bi se zaustavila erozija pravne države i urušavanje civilizacijskih tekovina savremneih demokratskih sistema.

Apelujemo i na zvaničnike Evropske unije da jasno stave do znanja vlastima u Srbiji, a prvenstveno predsedniku Republike i bliskom prijatelju Vladimira Đukanovića Aleksandru Vučiću, koji je već uzurpirao sve poluge vlasti, da se u procesu evrointegracija neće tolerisati samovolja ovdašnjih vlastodržaca.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Foto: N1)

Print Friendly, PDF & Email