Savet za štampu usvojio sve pristigle žalbe na izveštavanje medija

"Najveća šteta je naneta otkrivanjem identiteta maloletnika"

30. Jun 2022

Reading Time: 2 minutes

U svim tekstovima na koje su prethodno uložene žalbe prekršen je Kodeks novinara Srbije, odlučila je danas Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj u Nezavisnom društvm novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Kako je rečeno na sednici, u tekstu „Četvoro dece nestalo iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici“, objavljenom u mediju Nova.rs  i tekstu „Jana nije jedina, još troje dece nestalo iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici poznata samo jedna stvar” iz medija Telegraf.rs, Kodeks je prekršen u nekoliko tačaka.

U tekstovima se govori o samovoljnom odlasku dece iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenice, a sporno je prikazivanje dece u medijima.

Najveća šteta je, kako je rečeno, naneta otkrivanjem identiteta maloletnika, prikazivanjem njihovih fotografija i razgovaranjem sa decom bez prisustva staratelja.

O kršenju Kodeksa u tekstovima „Alo razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije – pećine kriju jezive obrede vlaške magije“ i „ Ekskluzivno: Alo razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije – žrtvovao sve krave zbog seksa – video“ objavljenom u mediju Alo.rs, Komisija se nije jednoglasno složila.

Najveći broj prisutnih članova ocenio je da je Kodeks prekršen, jer Vlahe kao nacionalnu manjinu autorka teksta predstavlja u negativnom smislu.

Komisija je zaključke da je Kodeks prekršen donela i za tekstove „Novica Tončev naručio tekst proiv Danila“ objavljenom u medijima Objektiv i Objektiv.rs, kao i  „Nepravilnosti u radu direktorke rumskog „Poletarca“! Ima li elemenata za krivičnu prijavu?“ objavljen u Sremskomitrovačkom portalu

Komisiju za žalbe Saveta za štampu čine Bojan Cvejić, Zlatko Čobović, Jelka Jovanović, Nadežda Budimović, Olivera Milošević, Jelena Petković, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević i Dragan Đorđević.

Vanja Velisavljev (Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email