Slađana Gluščević na čelu NDNV-a, Skupština Udruženja izabrala novi Upravni odbor

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miloš Antić.

28. May 2022

Reading Time: 2 minutes

Novinarka Slađana Gluščević izabrana je za izvršnu direktoricu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) odlukom novog Upravnog odbora izabranog na današnjoj Skupštini NDNV-a.

Slađana Gluščević ima dugogodišnji novinarski angažman u štampanim i internet medijima, osnivačica je i organizacije čiji su članovi eksperti za medije, poljoprivredu i fondove Evropske unije – Info centar za ruralni razvoj Agrosmart.

Članovi NDNV-a na Skupštini su prethodno izabrali novi Upravni odbor koji čine Miloš Antić (konsultant sa bogatim iskustvom u razvoju organizacija civilnog društva, vođenju programa, zagovaranju i obuci na Zapadnom Balkanu), Natalija Marko (menadžerka ljudskih resursa sa bogatim iskustvom u različitim organizacijama i kompanijama), Jasmina Mihnjak (psihološkinja i glavna urednica portala Bebac.com), Maša Mitrović (projektna menadžerka, angažovana na programima razvoja u regionu Zapadnog Balkana) i Dejan Serdar (ekonomista sa dugogodišnjim menadžerskim međunardonim iskustvom).

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Miloš Antić.

Skupština NDNV danas je poverila još jedan mandate članovima Suda čast Nataliji Jakovljević (novinarki i urednici lokalnog portala “Magločistač” iz Subotice), Borisu Vargi (novinaru, polilitikologu, publicisti i nezavisnom analitičaru) i Stefanu Janjiću (novinaru, asistentu na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i uredniku portala „Fake News Tragačˮ).

Na Skupštini Udruženja usvojen je i novi Statut, koji je usklađeni sa novom Strategijom NDNV usmerenom na jačanje standarda novinarske profesije i unapređenje položaja novinara i njihove bezbednosti. Novi Statut donosi izmene u organizaciji Udruženja u skladu sa najboljom praksom sličnih i srodnih organizacija u zemlji i regionu. Cilj izmena je da se obezbedi stabilnost NDNV u vremenu kada je novinarska profesija veoma ugrožena.

Slađana Gluščević poručila je da NDNV, kao najstarije nezavisno novinarsko udrženje naporstoru bovše Jugoslavije, još odlučnije nastavlja borbu za slobodno novinarstvo.

“NDNV je bio i ostao dosledan vrednostima građanskog društva, zbog čega je uvek bio izložen pritiscima vlasti, organizacija i pojedinaca nesklonih demokratskim vrednostima i idejama slobodnog i otvorenog društva”, istakla je Slađana Gluščević.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, u jeku političkih čistki koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u Vojvodini. Osnovano je kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima. Uprkos nebrojenim napadima, pretnjama i pritiscima tokom više od tri decenije delovanja, NDNV ne odstupa od svojih principa i borbe za prava novinara i novinarsku etiku, te izgradnju kritičke javnosti.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 28. maj 2022.

Print Friendly, PDF & Email