NDNV: Nedopustivo udaljavanje novinara sa suđenja

U obavezi je suda da poštuje zakone i omogući javnost suđenja

17. May 2022

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog incidenta sa udaljavanjem novinara sa suđenja u Osnovnom sudu u Novom Sadu u utorak, 17. maja.

Novinarkama portala 021.rs Dragani Prici Kovačević i koleginicama iz Zelene patrole danas nije omogućeno prisustvo suđenju u sporu između suvlasnice građevinske kompanije “Galens” Sanje Petrić i aktivistkinje Dragane Arsić.

Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a ročište je ubrzo nakon odluke sudije da ograniči prisustvo javnosti i odloženo.

Upozoravamo pravosudne organe da je takav odnos prema novinarima nedopustiv, ali i veoma opasan i za pravosudn sistem, jer se uskraćivanjem javnosti u sudskim postupcima urušavaju osnovni principi vladavine prava.

Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da je novinarke prilikom udaljenja iz suda legitmisala sudska straža.

Objašnjenje koje je Radio 021 dobio nakon incidenta da su novinarke udaljene jer sudnica nije bila dovoljno velika, nije dovoljno.

U obavezi je suda da poštuje zakone i omogući javnost suđenja, a posebno u sporovima za koji postoji naročit interes javnosti.

Upravo je suđenje sa kojeg su novinarke udaljene jedan od tih, jer su sa dosadašnjih ročišta mediji redovno izveštavali. A reč je o suđenju aktivistkinji Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragani Arsić po jednoj od pet tužbi suvlasnice Galensa protiv nje, navedenog pokreta i udruženja građana “Fruškać”, a za koje advokat odbrane navodi da predstavljaju klasične SLAPP tužbe.

Pozivamo pravosudne organe da deluju isključivo u skladu sa zakonima i da ne podležu pritiscima moćnika, jer će jedino na taj način obezbediti nezavisnost sudske vlasti i poverenje građana u pravosudno sistem.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 17. maj 2022.

Print Friendly, PDF & Email