NDNV: Država odgovorna za bezbednost novinara, odbacivanje prijave zbog ugrožavanja bezbednosti novinara N1 apsurdno

"Prostor za sumnju da novinari u ovoj zemlji ne uživaju pravnu zaštitu"

06. May 2022

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatra da je odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu kojom je odbačena krivična prijavu novinarke N1 Ksenije Pavkov, podneta protiv kineskog državljanina Chen Pengui iz Zrenjanina, apsurdna i da ukazuje da za određena lica u Srbiji zakoni ne važe.

Novinarka Ksenija Pavkov prijavu je podnela zbog toga što je vozilu televizijske ekipe N1 navedeni kineski državljain blokirao put i fotografisao tablice, a nakon izveštavanja o položaju vijetnamskih radnika koji grade Linlong, čiji je on menadžer.

Podsećamo javnost da se ovaj incident desio u jeku tenzija koje su pratile novinarska izveštavanja o nehumanom postupanju prema zaposlenima na gradilišti Linglonga u Zrenjaninu, kojima je često onemogućavano snimanje i pristup radnicima.

Prijava je podneta krajem novembra zbog ugrožavanje sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja na štetu novinarke Ksenije Pavkov i snimatelja Aleksandra Milanovića.

Prema njihovom svedočenju, prijavljeni je 16.11.2021. na izlazu iz Industrijske zone u Zrenjaninu, preprečio put i blokirao prolaz ekipi N1, i još nekim izveštačima, te snimao novinare i fotografisao registarske oznake njihovog vozila.

Obrazloženje Tužilaštva da osumnjičeni “ni na koji način nije, niti rečima niti bilo kakvom konkludentnom radnjom, stavljao u izgled bilo kakvo zlo, već da je razgovarao sa nekim telefonom, da je nakon završenog razgovora fotografisao registarske oznake putničkog vozila” ne samo da je neobično, već ostavlja prostor za sumnju da su predstavnici stranih kompanija u Srbiji izuzeti od odgovrnosti, te da novinari u ovoj zemlji ne uživaju pravnu zaštitu.

Tužilaštvo, naime, konstatuje da se sve to dogodilo nakon završetka snimanja, kao i da ne postoje osnovi da je prijavljeni izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, imajući u vidu da je neophodno da “pretnja bude usmerena prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja za javno informisanje te je neophodno da pretnja bude u vezi sa tim poslovima”. Kako stoji u rešenju tužilaštva, “sedenje na mestu vozača u putničkom vozilu, vođenje telefonskog razgovora povremenim gledanjem u pravcu oštećenih koji istovremeno snimaju telefonom osumnjičenog, te na kraju fotografisanje registarskih oznaka motornog vozila u kom se nalaze oštećeni, ni u kom slučaju ne predstavlja kvalifikovanu, konkretnu, ozbiljnu i realno ostvarivu pretnju”.

Ksenija Pavkov za NDNV je izjavila da su ona i njen kolega snimatelj Aleksandar Milanović saslušani nakon što su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica, a da su tek iz rešenja kojom se odbacuje krivična prijava saznali da je pre njih saslušan i Čeng Peng Juji (NN lice).

“Nelogično je to što je okrivljeni saslušan bez prilike da se naši advokati suoče s njim”, ocenila je Pavkov.

Ona je potvrdila i da će uložiti žalbu na to rešenje zbog „brojnih nelogičnosti“.

NDNV upozorava da je država odgovorna za bezbednost novinara, te da i ovim primerom, kao i poslovičnim nepostupanjem nadležnih na brojne pretnje i pritske na novinare, utire put bezakonju i šalje veoma opasnu poruku javnosti da niko u zemlji nije bezbedan. 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 06. maj 2022.

Print Friendly, PDF & Email