Denis Kolundžija dobitnik godišnje nagrade NDNV-a

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

25. Feb 2022

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) godišnju nagradu za najboljeg novinara dodeliće Denisu Kolundžiji, nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivani Gordić Perc, nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Margareta Tomo, a dobitnik regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je pisac Andrej Nikolaidis iz Crne Gore.

Komisije za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je Denis Kolundžija novinar u pravom smislu te reči, da o malim ljudima i lokalnim problemima vešto kreira velike i bitne priče.

Sem američke političke scene koju pasionirano prati, Kolundžija je vrstan poznavalac vojvođanskih političkih prilika, a jedinstveni autorski pečat dao je Newsletteru VOICE-a, koji je postao prepoznatljiv i originalan upravo zahvaljujući njegovoj pronicljivosti, analitičkom talentu, jezičkim veštinama i baš kako treba doziranom cinizmu.

Dobitnica nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivana Gordić Perc prva je novinarka koja je javnost izvestila o nehumanim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici angažovani u izgradnji kineske fabrike Ling Long u Zrenjaninu. Ova VOICE-ova priča obeležila je kraj 2021. godine i to ne samo u Srbiji, već je izazvala reakcije i raspravu i u Evropskom parlamentu i u Ujedinjenim nacijama.

Ivana je pokazala i izuzetnu hrabrost i doslednost u izveštavanju o vijetnamskim radnicimana jer je na terenu svakodnevno bila suočena sa pritiscima i pretnjama onih koji su ceo slučaj pokušavali da zataškaju.

Margareta Tomo piše za Családi Kör i Szabad Magyar Szó, a najbolja potvrda njenih novinarskih veština i novinarske etike jesu brojni izveštaji, intervjui, reportaže…, koje je kreirala.

Ona je novinarka koja postavlja neugodna pitanja političarima, direktorima, piše pisma ministarstvima, traži informacije od nadležnih.

Laureat ovogodišnje nagrade „Mirko Đorđević“ Andrej Nikolaidis jedan je od najuticajnijih intelektualaca srednje generacije u regionu, poznat po antiratnom aktivizmu i borbi za ljudska prava.

U kolumnama koje redovno objavljuje precizno secira stvarnost na postjugoslovenskom prostoru, a posebno politička zbivanja u Crnoj Gori, ukazujući na suštinske probleme koje taj prostor drže zatočenim i trajno nestabilnim.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Branka Dragović Savić, Dinko Gruhonjić i Čaba Presburger.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 25. februar 2022.

Print Friendly, PDF & Email