PUBLIKACIJA: Izazovi održivosti medija civilnog društva

NDNV je izdalo publikaciju „Izazovi održivosti medija civilnog sektora“.

20. Jan 2022

Reading Time: < 1 minute

Iako su u Srbiji mediji civilnog društva prepoznati u zakonima donetim još početkom dvehiljaditih, ovaj medijski model dugo je bio neiskorišćena alternativa državnim i komercijalnim medijima, i to sve do pojave pojedinih internet portala, pre svega istraživačkih centara, i sporadično – lokalnih medija.

Premda je reč o inicijativi koja suštinski nudi mogućnost poboljšanju informisanja kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, u Srbiji je taj proces spor, pre svega zbog brojnih prepreka, kao što su kapaciteti tih medija ili dostupnost finansija, odnosno održivost.

Publikacija “Izazovi održivosti medija civilnog sektora” doprinosi izvođenju preporuka za unapređenje normativnih okvira za rad i finansiranje medija civilnog društva u Srbiji.

U okviru studije slučaja sprovedeni su dubinski intevjui sa vlasnicima ili novinarima pet medija civilnog društva: Storiteler (Storyteller), Pančevositi (Pančevo.city), Fabrika kreativnosti, Magločistač i Agrosmart. Mediji civilnog sektora obuhvaćeni istraživanjem osnovani su u periodu od 2015. do 2020. godine. Reč je o internet portalima, pojedini su multimedijalni i sadržaj emituju u formi podkasta.

Klikom na baner možete preuzeti publikaciju

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Print Friendly, PDF & Email