Sud časti NDNV-a osuđuje praksu neetičkog izveštavanja o osobama preminulim od suicida

Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi

14. Dec 2021

Reading Time: 2 minutes

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) smatra neprihvatljivim način na koji pojedini mediji krše Kodeks novinara Srbije, izveštavajući o 21-godišnjoj influenserki koja je preminula od suicida.

Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi.
Takođe, urednici medija i novinari moraju imati u vidu da sadržaje koje plasiraju čitaju i maloletne osobe i mladi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, što svakako može imati uticaja na kreiranje njihovih stavova, a može izazvati i određene neželjene posledice.

Podsećamo medije da je Kodeks novinara Srbije izričit u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije.

Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima novinar mora da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

Prekršene su takođe odredbe etičkog Kodeksa koje nalažu da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Veličanje žrtve samoubistva kao mučenika i predmeta javne pohvale može sugerisati podložnim osobama da njihovo društvo ceni suicidno ponašanje. Umesto toga, naglasak bi trebalo da bude na žaljenju zbog smrti te osobe – navodi se u priručniku Svetske zdravstvene organizacije Prevencije samoubistva za stručnjake zaposlene u medijima.

Sud časti NDNV podseća da su mediji dužni da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice, te da je nedopustivo odbacivanje profesionalnih standarda iz lukrativnih razloga.
Novi Sad, 14.12.2021.         Sud časti NDNV

Print Friendly, PDF & Email