NUNS-NDNV: Zaštititi novinare i novinarke tokom protesta

NDNV i NUNS: Pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa.

03. Dec 2021

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apeluju na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima i novinarkama koji izveštavaju u najavljenim protestima i blokadama ulica.

Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Neophodno je da MUP poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad. U skladu sa tim, pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa.

Novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta.

Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni.

Pozivamo i kolege i koleginice da kad god je to moguće jasno ističu da su novinari, i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije.

Ukoliko u toku protesta ili nakon toga doživite bilo kakav incident, pozivamo vas da to bez odlaganja prijave udruženjima na:

NUNS 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnica)

NDNV 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)

Naša udruženja nude pravnu i psihološku pomoć i podršku kolegama i koleginicama koji zbog posla kojim se bave mogu da budu izloženi pritiscima, pretnjama ili napadima. Korisne informacije o izveštavanju možete naći i u Vodiču za izveštavanje sa nasilnih protesta, odnosno na vebinarima Izveštavanje iz neprijateljskog okruženja.

Novinarke i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije mogu da računaju na podršku i pomoć NUNS-a i NDNV-a. Apelujemo na kolege i koleginice da ostanu zaštićeni, da nose maske i drugu zaštitnu opremu.

 

Beograd-Novi Sad, 03. decembra 2021. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email