NDNV: Zaustaviti napade na In Mediju, Skupština opštine Inđija da povuče odluku o osnivanju televizije

Neprihvatljivo je i opasno da lokalni funkcioneri etiketiraju novinare

30. Dec 2021

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuje napade i etiketiranje novinara redakcije In Medija od strane direktora Turističke organizacije Inđija, Milana Bogojevića na sednici Skupštine opštine Inđija.

Pozivamo čelnike Opštine Inđija da osude izjave Bogojevića da In Medija napada Turističku organizaciju kao i predsednika opštine i Srpsku naprednu stranku i pretnje da će taj lokalni medij biti tužen, samo zato što novinari In Medija ukazuju na nedemokratske procese u vezi sa osnivanjem lokalne televizije.

Neprihvatljivo je i opasno da lokalni funkcioneri etiketiraju novinare i da ih napadaju jer u skladu sa etičkim i profesionalnim normama izveštavaju o događajima i temama od javnog interesa.

Izlazak države iz medijskog sektora je strateško opredeljenje i u skladu je sa obavezvama koje je sama Vlada definisala u Medijskoj strategiji.

Odlukom Skupštine opštine Inđija da se osnuje lokalna internet televizija, taj organ deluje mimo stavu Vlade Srbije da država ne sme da bude osnivač medija. Pozivamo Skupštinu opštine Inđija da poništi svoju odluku i da odustane od osnivanja televizije.

NDNV pruža punu podršku kolegama In Medije i u slučaju tužbi protiv njih, obezbediće pravnu i svaku drugu pomoć.

Istovremeno, o ovim pritiscima i napadima će obavestiti releventna udruženja i organizacije.

Novi Sad, 30. decembra 2021. godine
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email