NDNV: Odakle policiji lični podaci saradnika portala „Pančevo Si ti“?

Odakle MUP-u podaci saradnika pančevačkog portala „Pančevo Si Ti“ Ljiljane Spasić i Branislava Spasića?

04. Dec 2021

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) javno pita Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odakle im podaci saradnika pančevačkog portala „Pančevo Si Ti“ Ljiljane Spasić i Branislava Spasića? Na koji način je MUP ustanovio da su dvoje saradnika tog lokalnog medija bili prisutni na protestima u subotu (27. novembra) i u kom svojstvu?

Takođe nije jasno, kako su dobili prekršajnu prijavu zbog prisustva kada prema navodima dvoje saradnika portala nisu bili legitimisani.

“Mi smo došli na protest da ispratimo šta se dešava na blokadi puta ka Beogradu, o čemu smo se obavestili preko društvenih mreža. Niko nas nije legitimisao, niko nije tražio nikakve podatke, niko od policajaca nam nije ni prišao. A uredno su uneti svi podaci u prijavi: od adrese, matičnog broja, broja lične karte… Mi se pitamo odakle im sve to”, navela je Ljiljana Spasić. Prekršajni nalog od Policijske upravo Pančevo stigao im je u četvrtak (2. decembra) i u njemu piše da treba da plate kazne od po pet hiljada dinara.

Podsećamo institucije da je svaka zloupotreba ličnih podataka kažnjiva i da je osnovno pravo građana da budu informisani o događajima od javnog značaja u skladu sa pravilima novinarske profesije. Smatramo da je ovaj vid ponašanja MUP-a, ništa drugo već zastrašivanje onih koji se u lokalnim zajednicama bore za kvalitetno informisanje građana i građanki.

NDNV je ponudio pravnu promoć saradnicima portala „Pančevo Si Ti“ i pratiće ishod čitavog procesa.

U Novom Sadu, 04. decembra 2021. godine

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email